Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 martie 2021, 12:30 views 3095
Soluția care va rezolva problema mirosului urît din capitală. Primăria a cîștigat un proiect de cofinanțare
24 martie 2021, 12:30 views 3095

Soluția care va rezolva problema mirosului urît din capitală. Primăria a cîștigat un proiect de cofinanțare

Fondul Ecologic Național va finanța, în proporție de 60 la sută, construcția unor instalații la Stația de Epurare Chișinău, transmite MOLDPRES.

Primăria municipiului Chișinău informează că proiectul „Construirea instalațiilor de prelucrare definitivă a nămolului prin proces de piroliză la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău" va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național.

Tehnologia de piroliză constă în diminuarea cantității de nămol. Această metodă va permite ca din 100 de tone de nămol pe care le „produce" zilnic Chișinăul, să rămînă doar 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate fi ulterior utilizat.

Totodată, potrivit specialiștilor, precum și rezultatelor analizelor obținute, unica soluție pe termen lung, care poate rezolva problema mirosului urît din capitală, este montarea instalațiilor de piroliză la Stația de epurare a apelor uzate.

Astfel, Fondul Ecologic Național va contribui cu 60% din suma necesară pentru realizarea proiectului.

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban, a declarat că, în prezent, sînt depuse eforturi pentru identificarea altor surse financiare necesare implementării acestui proiect, care de fapt reprezintă un pas important ce va permite construcția unui ciclu închis ecologic, de prelucrare a nămolului care se acumulează zilnic la Stația de epurare.

Edilul capitalei a precizat că subiectul respectiv a fost susținut de toate fracțiunile parlamentare. „Mulțumesc tuturor pentru implicare și suport pentru un proiect de importanță majoră, modern și unic de acest gen. Sper mult că și pe viitor interesul public va fi mai sus decît disputele politice și nu vor mai exista blocaje pentru realizarea proiectelor necesare cetățenilor", a conchis Ion Ceban.

După finalizarea procesului de modernizare și recepționare a noii Stații de epurare, serviciile de canalizare vor fi extinse și pentru raioanele Strășeni și Ialoveni.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în anul 1618. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.