Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 aprilie 2021, 14:00 views 2798
Declarațiile deputatului PAS, Dan Perciun, despre PUZ-ul de pe str. Burebista sînt înșelătoare
06 aprilie 2021, 14:00 views 2798

Declarațiile deputatului PAS, Dan Perciun, despre PUZ-ul de pe str. Burebista sînt înșelătoare

Declarații deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, privind PUZ-ul aprobat de Consiliul Municipal Chișinău pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista-Sarmizegetusa-Grădina Botanică, precum că se vor construi 2000 apartamente fără să fie nici o infrastructură socială, sînt adevărate falsuri.

Potrivit actelor anexate la proiectul de decizie aprobat de aleșii municipali, investitorul este obligat să construiască o grădiniță cu o capacitate de 80-100 locuri. Totodată, în apropierea complexului rezidențial este amplasată Grădinița nr. 180 cu o capacitate de 350 locuri, dintre care la moment sînt libere 170 de locuri și Grădinița privată nr. 181 (ELITEX), în care sînt libere la moment 42 de locuri.

În ceea ce privește instituțiile de învățămînt, în apropierea complexului rezidențial este amplasat Liceul Teoretic Mihai Grecu cu o capacitate de 1250 locuri, dintre care la moment sînt disponibile 250-300 de locuri, Liceul Teoretic Petru Movilă cu o capacitate de 1260 locuri, dintre care la moment sînt libere 223 de locuri și Liceul Teoretic privat ELITEX care dispune la moment 158 de locuri libere.

 Dacă deputatul s-ar fi informat, atunci printr-o simplă inspecție e teritoriului din preajma viitorului complex rezidențial, ar fi constatat că la o distanță de aproximativ 550-600 m mai sînt amplasate și grădinițele-creșă nr.141 și 165 (despre locurile disponibile în acestea vom reveni cu informație suplimentară), iar la o distanță aproximativ de 540-755 m mai sînt amplasate: Liceul Teoretic Mircea cel Bătrîn, Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir și Instituția de învățămînt privată ,,Heritage”.

Totodată, potrivit condițiilor stabilite de Consiliul municipal Chișinău, investitorul este obligat să construiască pe teritoriul examinat următoarele obiecte:

1. Un complex sportiv de tip închis;

2. Un complex sportiv cu un bazin de înot;

3. Un teren sportiv de tip deschis;

4. Două obiective social-culturale de tip închis;

5. Șase terenuri pentru jocul copiilor și odihna maturilor.

6. O pasarelă peste strada Grădina Botanică cu lifturi și ascensoare pentru invalizi;

7. Să instaleze două semafoare cu treceri de pietoni pe strada Burebista;

8. Să reconstruiască (să amenajeze) în baza unui proiect scuarul municipal de la porțile orașului și din parcul ”Sarmizegetusa”;

9. Să construiască o parcare supraetajată pentru vizitatorii ”Grădinei Botanice”;

10. Să mărească numărul locurilor de parcare (asta în timp ce potrivit PUZ-ului sînt prevăzute cu 7% mai multe locuri de parcare decît norma);

11. Să mărească numărul etajje a unor clădiri cu scopul de a forma dominante arhitecturale.

Reamintim că vineri, în cadrul ședinței CMC au fost discutate și votate mai multe proiecte care vin să dezvolte orașul Chișinău.

În timp ce era discutat proiectul de decizie privind aprobarea PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal) din sectorul Botanica (perimetrul str. Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică) s-a iscat o ceartă între consilierii PAS și PSRM.

Potrivit consilierului municipal și președintelui Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, Vasile Chirtoca, astfel de manifestări ale aleșilor locali din partea PAS este una regretabilă.

”Din păcate, unii politicieni vin la ședințele CMC doar de dragul show-ului politic, dar nu pentru a rezolva problemele locuitorilor capitalei. Ca președinte al Comisiei municipale pentru construcții, eu mă conduc după trei principii.

1. Tot ce se face în oraș în domeniul proiectării și construcțiilor trebuie să fie pentru orășeni.

2. Noi nu trebuie să stopăm sistemul de dezvoltare a orașului prin principiile clare de urbanism.

3. Noi trebuie să stopăm demagogia și politica care se face în consiliu înaintea alegerilor. Noi nu putem tot timpul să lucrăm în fața oamenilor ca în fața alegătorilor, noi trebuie să rezolvăm problemele lor”, a declarat Vasile Chitoca.

Totodată, consilierul municipal a menționat că nu vede nici un impediment ca în acea zonă să fie construit acest cartier, deoarece acest teren se află la marginea orașului, înconjurat de străzi largi, pe care trebuie să fie organizată rațional circulația transportului, inclusiv a celui a celui municipal. Timp de șapte ani în care va avea loc construcția complexului imobiliar, iar familiile vor începe să locuiască aici, problemele de transport pot fi rezolvate cu ușurință, dar blocarea investițiilor de 2,0 miliarde de lei pentru obținerea dividendelor electorale este inacceptabilă.

Potrivit lui Vasile Chirtoca, acei consilieri municipali care se dau în spectacol în timpul ședințelor CMC au nevoie de maturitate politică. Noi trebuie să învățăm să muncim pentru interesul locuitorilor orașului Chișinău fără demagogii și blocare fără motiv a businessului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

construcție , declaraţie , PAS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.