Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 aprilie 2021, 09:30 views 2672
Unde a dispărut basorelieful de bronz dedicat eliberării Chișinăului?
21 aprilie 2021, 09:30 views 2672

Unde a dispărut basorelieful de bronz dedicat eliberării Chișinăului?

Soarta basoreliefului de bronz, instalat în centrul capitalei Moldovei în 1974 în cinstea eliberării Chișinăului de trupele naziste și demontat în anii 90, rămîne necunoscută. Nu poate fi găsit nicăieri pînă în prezent.

Despre acest lucru a anunțat de președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor ruși, Alexei Petrovici, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova, informează Noi.md.

El a menționat că acest basorelief a fost instalat la intersecția străzilor Pușkin și Lenin, așa cum se numea actualul Bulevard Ștefan Cel Mare la acea vreme, pe clădirea care găzduiește acum una dintre băncile comerciale. Nișa ocupată anterior de placa de bronz este acum acoperită de un poster publicitar.

Pe basorelief era imaginea unui soldat cu o mitralieră și o insignă, care părea să salute locuitorii Chișinăului eliberat. Pe insignă era scris numele unității militare.

 "Căutăm acest basorelief de bronz de cîțiva ani. Anterior, au existat informații că el se păstrează undeva, dar comunicarea cu reprezentanții Primăriei și locuitorii nu a adus succes și deocamdată nu putem da de el. Desigur, ar fi corect să readucem acest basorelief la locul său, pentru că face parte din istoria noastră și nu trebuie să acoperim această nișă rușinos cu un poster publicitar. Trebuie de instalat un basorelief în locul său, pentru ca oamenii să-și amintească și să știe că Chișinăul a fost eliberat de Armata Roșie, și l-a eliberat Alexei Belski, iar batalionul său a luptat în august 1944", a spus președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor ruși.

 Potrivit lui, din păcate, un alt basorelief de bronz interesant dedicat lui Nicolai Berzarin de asemenea s-a pierdut. A fost instalat la intersecția fostei străzi Berzarin și a actualului Bulevard Ștefan cel Mare în cinstea comandantului armatei a 5-a, primul comandant al Berlinului. Bustul în sine, basorelieful este o operă de artă creată de arhitectul Valentin Mednec.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
8 locuitori

Elenovca este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 197 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Elenovca a fost înființat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.