Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 iunie 2021, 11:00 views 4214
În componența Chișinăului ar trebui incluse cele 5-6 suburbii ale sale. Declarație (FOTO)
04 iunie 2021, 11:00 views 4214

În componența Chișinăului ar trebui incluse cele 5-6 suburbii ale sale. Declarație (FOTO)

Pentru a rezolva problema dezvoltării capitalei Republicii Moldova, este necesară revizuirea structurii administrativ-teritoriale a municipiului Chișinău, pentru ca în componența orașului să fie incluse cele 5-6 suburbii ale sale.

O astfel de opinie a exprimat consilierul municipal al capitalei, președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare, președintele companiei DAAC-Hermes, Vasile Chirtoca, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițcaia-Pahomova pe canalul de televiziune NTV Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că în perioada alianței Ghimpu-Filat-Plahotniuc mereu au existat compromisuri, după principiul – ”tu îmi dai asta, dar eu îți dau aceea”. Din păcate, victimă a acestor compromisuri a devenit Legea privind municipiul Chișinău, în conformitate cu care, municipiul a fost lipsit de dreptul de a aproba planurile generale ale suburbiilor.

”Iar acest lucru este total incorect, pentru că drept rezultat la noi suburbiile se dezvoltă haotic. Undeva există un arhitect, altundeva – nu. Periodic, mergînd în afara Chișinăului, în suburbii, eu văd că magistralele - și cele din municipiu, și cele naționale, - se construiesc greșit. Pur și simplu, cresc niște pocitanii. Și eu cred că după ce va fi elaborată Strategia de dezvoltare a municipiului, după aprobarea ei, va trebuie neapărat să fie modificată Legea privind municipiul, astfel ca această strategie să fie obligatorie pentru conducerea primăriilor”, a spus Vasile Chirtoca.

În opinia sa, trebuie revizuită structura administrativ-teritorială a municipiului Chișinău - pentru ca suburbiile aferente să fie incluse în componența orașului Chișinău.

”Apropo, cred că ați observat deja că nimeni nu mai spune ”orașul Chișinău”?

Toți spun "Municipiu", dar Municipiul nu este un oraș, ci o entitate administrativ-teritorială, care include, pe lîngă orașul Chișinău, alte 32 de localități. Cum funcționează gestionarea altor entități administrativ-teritoriale? De exemplu, un raion? Există un centru raional. În centrul raional există un primar și un consiliu. Există localitățile care fac parte din raion. Acolo de asemenea există un primar și un consiliu. Dar în consiliul raional există președintele raionului, care dispune de un aparat. Și există probleme, pe care le soluționează raionul, aparatul: arhitectul șef al raionului, direcția arhitectură a raionului. Tot aici, în urma tuturor acestor compromisuri politice, a apărut o structură foarte nereușită, din care a dispărut denumirea de ”orașul Chișinău””, a menționat consilierul municipal al capitalei, președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare.

Potrivit lui, ca rezultat se primește că consiliul orășenesc parcă ar fi și municipal, dar, în același timp, în raport cu suburbiile nu are alte drepturi - decît să le dea bani.
”De aceea, din punctul meu de vedere, e nevoie de încă o reformă, în conformitate cu care, bineînțeles, va trebuie să organizăm referendumuri. Eu aș include în componența Chișinăului localitățile StăuceniBăcioiDurleștiTrușeniGrătiești. Trebuie neapărat să facem acest lucru, căci uitați-vă – la ieșire din Chișinău vezi semnul ”Chișinău”, dar la ieșirea spre Leușeni în partea stîngă ”Chișinău”, în dreapta – ”Durlești”. Și conducerea din Durlești a luat și a împărțit între ei acest teren. Acolo deja nu mai poți construi sau planifica nimic complex. Adică, aceasta este o problemă gravă, pe care eu sper că următoarea guvernare consolidată o va putea rezolva, în avantajul capitalei noastre, a declarat Vasile Chirtoca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , Chisinau , suburbie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.