Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 iulie 2021, 16:30 views 4250
Ion Ceban: Curățarea rîului Bîc a fost una necesară, dar insuficientă
29 iulie 2021, 16:30 views 4250

Ion Ceban: Curățarea rîului Bîc a fost una necesară, dar insuficientă

Rîul Bîc este nu doar preocuparea Chișinăului, acesta este o problemă ecologică mult mai amplă. După ce a fost curățată o porțiune de peste 2 km de rîu, edilul Ion Ceban afirmă că această intervenție e foarte necesară, dar insuficientă.

„Rîul trebuie privit în ansamblu, dacă ne dorim să schimbăm lucrurile. Știm că unele studii s-au pierdut pe drum în timp, iar unele finanțe așa și nu au ajuns să fie alocate și utilizate pentru acest scop. Astfel, rîul Bîc va fi obiectul de analiză a unui studiu comprehensiv de fezabilitate.

După o muncă enormă în echipă, partenerii de dezvoltare au acceptat demersul și inițierea Proiectului ,,Reabilitarea rîului Bîc și protecția împotriva inundațiilor” de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Mă bucur că am obținut votul în CMC pentru Acordul de prefinanțare, astfel, urmînd a fi întreprinse măsuri pentru îmbunătățirea și revitalizarea integrală a sistemului fluvial al rîului Bîc. Un element-cheie în realizarea acestui obiectiv ține de reabilitarea integrală a rîului și protecția împotriva inundațiilor, pentru îmbunătățirea complexă pe rîul Bîc și a tronsoanelor adiacente”, a declarat acesta.

Edilul afirmă că acest obiectiv nu poate fi realizat decît dacă avem un studiu comprehensiv de fezabilitate care să stea la baza unui proiect ulterior cu un plan de investiții prioritare de lungă durată.

 „Studiul de fezabilitate complet al proiectului va fi utilizat pentru a evalua volumul și mecanismul de finanțare potențială, presupune și elaborarea unui program de investiții pe termen lung, prezentînd nevoile strategice de investiții, va produce un program detaliat de măsuri, inclusiv analiza detaliată a costurilor implementării acestora. Proiectul va fi realizat pentru cei 19 km ai afluentului care trec prin municipiul Chișinău și presupune a fi gata la finele anului.

Îmi doresc ca Municipiul Chișinău să poată beneficia de acces la cele mai bune practici internaționale în domeniul gestionării reabilitării rîurilor, inundațiilor, inclusiv achiziționarea de lucrări, bunuri și servicii”, a conchis acesta.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , restaurare , Ion Ceban

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
150007 locuitori
Logo

Tiraspol este un municipiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 73 km de Chișinău. Conform datelor din 2010 orașul avea o populație de 150007 locuitori. Orașul Tiraspol a fost întemeiat în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.