Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 februarie 2023, 14:00 views 633
„Chișinăul nevăzut”: Expoziție vernisată la Muzeul de Istorie
07 februarie 2023, 14:00 views 633

„Chișinăul nevăzut”: Expoziție vernisată la Muzeul de Istorie

La Muzeul de Istorie a capitalei a fost vernisată zilele trecute expoziția de pictură „Chișinăul nevăzut” a artistului plastic Veaceslav Ignatenco.

Evenimentul este organizat sub egida Direcției generale cultură și patrimoniu a Consiliului Municipal, în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”, informează Moldpres.

Solicitată de agenție, Valeria Suruceanu, directorul muzeului a menționat că expoziția cuprinde 24 de lucrări.

”Veaceslav a dedicat Chișinăului o bună parte a creației sale, realizînd preponderent reprezentări ale orașului vechi. Lucrările autorului, realizate pe parcursul ultimilor două decenii – fie cu titlurile simbolistice „Oraș-biserică” (2008), „Oraș-cetate” (2008) sau „Oraș-catedrală” (2008), fie cele cu genericul „Biserica Măzărache” (2014, 2017) – fac parte din seria de picturi cu reprezentarea edificiilor patrimoniale ale Chișinăului – simboluri ale credinței și spiritualității capitalei”, a precizat Valeria Suruceanu.

Potrivit sursei citate, variată atît ca tip de structurare compozițională, cît și ca tehnică sau manieră de realizare, creația artistică a lui Veaceslav Ignatenco impresionează prin gama extinsă, delicată de culori. Mai picturale sau mai decorative, cu caracter de studiu plein-air sau unul monumental, peisajele artistului impresionează prin eleganța cadrului ecleziastic și prin ambianța variată și pitorească, relevată în lucrări.

Veaceslav Ignatenco s-a născut în 1954 în Peredelka (Karpovka), regiunea Gomel, Republica Belarus. În 1983 a absolvit Academia de Arte Plastice din Minsk. În același an s-a stabilit la Chișinău. Începînd cu 1984 a participat la mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale. Lucrările sale se păstrează în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Expoziția „Chișinăul nevăzut” poate fi vizitată pînă la 21 februarie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , expoziție , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.