Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 septembrie 2019, 14:00 views 5854
La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani
05 septembrie 2019, 14:00 views 5854

La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani

Acest proiect expozițional este unul dintre numeroasele proiecte organizate de „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova și are ca scop eliminarea falsificărilor din istorie.

La Bender a fost expusă pentru publicul larg o colecție de materiale consacrate aniversării a 75-a de la încheierea operațiunii Iași – Chișinău. Deschiderea oficială a avut loc în Piața Eliberării, ulterior exponatele fiind depuse în sălile Muzeului ținutului natal din acest oraș.

Expoziția a fost organizată cu ajutorul Muzeului de Stat de istorie a literaturii ruse „V. I. Dali" (Moscova) și cu sprijinul reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova.

„Expoziția reprezintă o parte a complexului de proiecte concepute de „Rossotrudnicestvo" în vederea combaterii falsificării istoriei", a spus pentru corespondentul Sputnik Moldova coordonatorul proiectelor reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova, Nicolai Juravliov.

Expoziția conține documente fotografice unice, astfel dezvăluind detalii despre operațiunea Iași – Chișinău, care a constituit o cotitură în desfășurarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a însemnat eliberarea teritoriului actualei Republici Moldova de ocupația fascistă. Au fost expuse hărți cu distribuirea trupelor sovietice, cu linia frontului, ordine publicate în ziarele din acele timpuri, fotografii istorice ale pregătirii și desfășurării operațiunii, imagini și biografii ale mareșalilor care au condus fronturile și operațiunea.

Expoziția va fi deschisă pînă la mijlocul lunii septembrie. Organizatorii presupun că ea va juca un rol educativ important inclusiv pentru tînăra generație. Elevii din Bender vor lua cunoștință de aceste exponate chiar de la începutul anului de învățămînt.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

expoziție , Bender , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.