Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 septembrie 2017, 14:45 Muzica jazz views 6132
SUA alocă bani pentru o nouă imagine a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”
27 septembrie 2017, 14:45 Muzica jazz views 6132

SUA alocă bani pentru o nouă imagine a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

SUA a oferit Republicii Moldova un grant nerambursabil, în valoare de 200 de mii de dolari, pentru continuarea lucrărilor de restaurare și conservare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni. Anunţul l-a făcut ambasadorul SUA, James Pettit, în cadrul unei recente vizite la sfântul lăcaș. Anterior SUA a alocat 150 de mii de dolari pentru lucrările de salvgardare şi de punere în valoare a patrimoniului dat.

Preşedintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban, a declarat pentru IPN că sunt în derulare lucrările primei etape de refacere a obiectului de cult. Se fac probe de pictură pe podul şi pe pereţii laterali ai bisericii, după care lucrările se vor conserva pînă în luna martie-aprilie anul viitor. Ulterior, spune preşedintele raionului Căuşeni, picturile se vor desconserva pentru a vedea dacă s-au lipit de pereţi şi nu prezintă fisuri sau bule de aer.

„Dacă lucrările vor decurge bine, înseamnă că din primăvară se va merge mai departe. Etapa a II-a va fi scoaterea acoperişului vechi şi instalarea unei cupole. Proiectul este gândit pentru patru ani de zile", a spus Nicolae Gorban, preşedintele raionului Căuşeni.

Potrivit lui Nicolae Gorban, Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni este construită în secolele XVI-XVII. Lăcaşul era în prag de ruinare.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Căușeni , biserica , bani , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
575 locuitori

Crihana este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sirota, Crihana și Cucuruzenii de Sus. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 575 de oameni. Satul Crihana a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.