Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 februarie 2015, 09:43 Мuzica în filmul moldovenesc views 9111
Moldovenilor li se solicită o atitudine responsabilă față de infrastructura rutieră modernizată
13 februarie 2015, 09:43 Мuzica în filmul moldovenesc views 9111

Moldovenilor li se solicită o atitudine responsabilă față de infrastructura rutieră modernizată

Potrivit serviciului de presă al Fondului, că după darea în exploatare a drumului reabilitat SărăteniSoroca, în octombrie 2014, au fost sustrase 19 lămpi și au fost vandalizate peste 30 de indicatoare rutiere.

Aceste cazuri pun în pericol securitatea traficului rutier și afectează aspectul drumului. Din aceste considerente, Fondul Provocările Mileniului Moldova în parteneriat cu autoritățile publice locale au inițiat discuții publice în centrele raionale Florești, Soroca și Telenești, precum și în comunitățile din aria drumului Sărăteni-Soroca pentru a le cere locuitorilor atitudine responsabilă față de infrastructura rutieră reabilitată în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA.

Discuțiile publice inițiate vor accentua necesitatea identificării răufăcătorilor și sancționarea acestora, precum și prevenirea unor asemenea cazuri.Leslie McCuaig, directorul rezident de țară al Corporației Provocările Mileniului (CPM) din SUA, a menționat în cadrul întrunirilor că drumul Sărăteni-Soroca este considerat de CPM cel mai bun drum reabilitat din cele peste 20 de țări, unde sunt implementate programe Compact. Acest drum a fost modernizat cu suportul poporului american, iar poporul moldovenesc își poate arăta recunoștința doar prin menținerea adecvată a noului drum, a accentuat reprezentantul CPM. La întrunirile organizate de FPM Moldova sunt invitați să participe primarii din satele din aria drumului, angajații Inspectoratului General de Poliție, directorii instituțiilor de învățămînt, locuitori ai satelor. În cadrul discuțiilor sunt prezentate eforturile depuse pentru reabilitarea drumului, investiția totală a Guvernului SUA în reabilitarea traseului Sărăteni-Soroca și infrastructura aferentă care se ridică la 100 milioane USD.

Totodată, sunt discutate posibilitățile de a spori responsabilitatea comunităților și grija pentru infrastructura rutieră. Conform datelor făcute publice de autoritățile publice din domeniu, în anul 2014 pe întreg teritoriul ţării au fost furate şi deteriorate peste 530 de indicatoare şi alte instalaţii rutiere.

Drumul Sărăteni-Soroca a fost reconstruit și modernizat în cadrul Programului Compact în perioada anilor 2012-2014 și a fost dat în exploatare în luna octombrie 2014. Pentru reabilitarea acestui traseu Guvernul SUA a investit prin intermediul Programului Compact circa 100 de milioane USD.Lucrările de reabilitare a drumului au inclus reparația a șapte poduri și construcția a altor șapte poduri noi, inclusiv podul de la intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată de lîngă orășelul Ghindești. De asemenea, au fost construite circa 22 km de trotuare în localitățile amplasate de-a lungul drumului, a fost iluminat circa 20 de km de drum, s-au instalat circa 12 km de parapet din metal, au fost instalate 2113 semne rutiere și peste 9000 de obiecte reflectorizate pentru traseu în porțiunile de drum periculoase etc. Adițional traseului reabilitat, Programul Compact a reconstruit circa 10 km de drumuri locale care facilitează accesul la școli, primării, centre medicale etc. pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului.

Sursa: infomarket.md

Cuvinte cheie:

drum , Moldova , construcție , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
3036 locuitori

Vărvăreuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vărvăreuca și Stîrceni. Satul Vărvăreuca este situat la o distanță de 3 km de orașul Florești și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3036 de oameni. Satul Vărvăreuca a fost atestat documentar la 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.