Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 ianuarie 2022, 11:45 views 2139

25 ianuarie 2022, 11:45 views 2139

"Apa moartă din Comrat" (VIDEO)

A fost lansat filmul "Apa moartă din Comrat", în care ecologistul, președintele ONG-ului "Soluția Verde", Anatolie Zalevskii a vorbit în detaliu și cuprinzător despre problema ecologică acută de pe rîul Ialpug din Comrat și a arătat cum stau lucrurile cu adevărat acolo, a aflat cum pot fi rezolvate problemele existente.

Este vorba despre faptul că rîul Ialpug a devenit foarte mic și murdar din cauza deversării în el a diferitelor tipuri de deșeuri menajere, a apei de canalizare, iar această problemă trebuie rezolvată urgent prin construirea unei stații de epurare moderne în capitala autonomiei găgăuze, dar înainte de aceasta este important de găsit o soluție temporară la această problemă.

Anatolie Zalevskii a arătat în film cum apa din canalizare curge în rîul Ialpug și în rîu ajung toate deșeurile menajere.

Președintele ONG-ului "Soluția Verde" a menționat că a fost la rîurile Răut, Bîc, Nistru, iar acum a decis să investigheze detaliat rîul Ialpug din sudul Moldovei, deoarece știe despre prezența unei probleme ecologice grave aici. El a putut să vadă personal ce se întîmplă acolo, cum pe râu plutește o spumă stranie. El a luat probe de apă pentru a afla de ce elementar în acest rîu nimic nu trăiește nici o vietate ca mai înainte. S-a dovedit că apa din rîu este pur și simplu dezgustătoare.

"Primul este mirosul ei, al doilea este culoarea sa. Al treilea este faptul că este foarte poluată, adică nimic nu poate trăi în ea. Rezultatele analizei au confirmat că nivelul de poluare este de 5 din 5. Adică, acesta este nivelul superior al poluării", a remarcat Anatolie Zalevski.

El și-a exprimat regretul cu privire la modul în care s-a permis ca rîul să ajungă într-o astfel de stare. Ecologistul a numit anormal faptul că într-o țară modernă, în prezent se întîmplă astfel de lucruri încît substanțele chimice de uz casnic, prafurile de spălat, gelurile, diferite produse cosmetice folosite de oameni ajung în râu împreună cu apa de canalizare.

Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a confirmat că apa murdară se scurge în rîu din sistemul de canalizare al locuitorilor din Comrat. Acest lucru se întîmplă de 20-30 de ani, deoarece canalul de colectare a fost închis din motive necunoscute.

Evghenii Șevcenko, directorul Inspecției pentru Protecția Mediului din Găgăuzia, a explicat că problema rîului Ialpug este un colector care a fost construit în perioada sovietică, în anii 80, în lunca rîului. Acest colector a fost construit de la bun început cu încălcări, deoarece în această regiune solurile sînt instabile, adică pămîntul de aici, la o adâncime de 1,5 - 2 metri, sînt în mișcare tot timpul. Și, evident, în timpul construcției nu au fost respectate regulile de construcție, a avut loc o deplasare a conductelor colectorului, de aceea apa din colector a început să se scurgă, în colector a fost aspirat pămînt și a fost umplut aproape 90%. Cu alte cuvinte, 90% din apele uzate ale gospodăriilor din Comrat ajung în rîul Ialpug. Este vorba despre aproximativ 1.000 de metri cubi de ape uzate deversate zilnic în cel mai important rîu din sudul țării fără obstacole. Cu calcule suplimentare, doar 10% din apa poluată ajunge în cele din urmă la instalațiile de tratare, dar chiar și acolo situația este catastrofală, deoarece bazinele stației de epurare se scurg, iar apa murdară, de canalizarea curge tot în rîu.

Filmul conține declarații ale autorităților locale și ale locuitorilor, precum și diverși specialiști și experți cu privire la gravitatea problemei ecologice de pe rîul Ialpug și posibilele sale consecințe, precum și sînt analizate și propuse diferite soluții.

Trebuie remarcat faptul că rîul Ialpug este unul dintre cele mai lungi zece rîuri din Moldova. Mai mult, el este cel mai important rîu din sudul țării. Acesta izvorăște din raionul Cimișlia, traversează întreaga regiune de sud a țării prin cîteva raioane și în cele din urmă se revarsă în lacul Ialpug din Ucraina - cel mai mare lac natural din țara vecină. Cel mai mare oraș prin care rîul trece este Comrat din UTA Găgăuzia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Comrat , riuri , poluare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
817 locuitori

Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de 2,5 kilometri pătraţi şi este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de  staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 817 oameni. Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.