Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 aprilie 2015, 12:10 views 11784
Raionul Leova - lider la utilizarea centralelor pe bază de biomasă
14 aprilie 2015, 12:10 views 11784

Raionul Leova - lider la utilizarea centralelor pe bază de biomasă

Nouăsprezece şcoli şi grădiniţe, dar şi clădirea Consiliului Raional Leova, se încălzesc cu energie din biomasă. Proiectul, de o asemenea anvergură, este o premieră pentru Republica Moldova şi a fost posibil, în urma unui parteneriat public-privat. Serviciile de asigurare cu biocombustibil, operare de centralele termice, sunt oferite de un agent economic, relatează Mesager.

Iarna a fost mai uşoară pentru elevii de la gimnaziul din satul Ceadîr, raionul Leova. Clasele au fost mai confortabile, iar în sala de sport elevii s-au antrenat în tricouri. După instalarea celor 19 centrale termice, raionul Leova a devenit lider la numărul de centrale pe bază de biomasă în instituții publice.

„Instituţii preşcolare şi preuniversitare – conectate. Două sunt la Consiliul Raional şi Școala de Arte. Consiliul Raional a contribuit cu 2,4 milioane de lei, dintre care 1,664 milioane a fost contribuţia PNUD", afirmă preşedintele raionului Leova, Efrosinia Greţu.

Proiectul din raionul Leova a fost lansat în 2014, iar investiţia se ridică la 600 mii de euro. În următoarea etapă, Agenţia pentru Eficienţă Energetică îşi propune să antreneze alte șapte raioane.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

energie alternativa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
730 locuitori

Marcăuţi este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Marcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Dubăsari și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 730 de oameni. Satul Marcăuţi a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.