Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 octombrie 2018, 16:48 views 13774
În Ștefan Vodă a început sacrificarea porcilor
10 octombrie 2018, 16:48 views 13774

În Ștefan Vodă a început sacrificarea porcilor

În satul Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, a început sacrificarea porcilor, măsură dictată de carantina instituită într-un focar de pestă porcină.

În total în această localitate urmează a fi nimiciţi 300 de porci. Decizia a fost luată de Guvern, după ce în localitate au fost înregistrate 4 focare de pestă porcină. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Volumul acestora va fi calculat în funcție de greutatea totală a animalelor nimicite. Un kilogram este estimat la aproximativ 28 de lei. În termen de trei săptămîni, primăria va transfera banii în conturile bancare ale fermierilor.

Potrivit reprezentanţilor ANSA, animalele sacrificate vor fi îngropate în locuri special amenajate.

"Este o groapă amenajată conform cerinţelor sanitar-veterinare, cu o adîncime care permite ca stratul de pămînt care va fi deasupra porcilor să nu fie mai puţin de un metru şi 50 pentru a nu permite răspîndirea acestei boli. Este tratată cu dezinfectanţi. Şi va fi marcată pentru sacrificarea şi înhumarea acestor porci", a afirmat reprezentantul ANSA, Vitalie Carauş.

"Satul pierde, oamenii pierd un an de zile, după asta oamenii nu o să aibă nici posibilitatea să crească. Pericolul este foarte mare nu pentru satul nostru, dar în întregime. De asta noi sîntem de acord cu hotărîrea Guvernului", a spus fermierul, Ion Olifir.

Familia Constantinov avea în gospodărie şapte porci. După depistarea în sat a pestei porcine, şase au fost sacrificaţi, a fost lăsată o scroafă care acum o lună şi jumătate a fătat şase purceluşi. Acum soţii se ceartă. Femeia vrea să îi sacrifice şi să fie despăgubită, iar bărbatului îi pare rău să îi ucidă.

Localnicii înţeleg că sacrificarea animalelor bolnave este o măsură car nu poate fi evitată.

"Poate să se îmbolnăvească şi alte animale de la aceştia. Aşa şi aşa trebuie să îl arunci sau să îi dai foc".

Potrivit autorităţilor, şi în satul Palanca a aceluiaşi raion vor fi sacrificaţi circa 130 de porci. În această localitate au fost înregistrare trei focare de pestă porcină. Guvernul a dispus nimicirea tuturor porcilor în localităţile unde s-au înregistrat cel puţin trei cazuri de pestă porcină. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în acest an s-au înregistrat 25 de cazuri de pestă porcină africană, în 14 localităţi. 16 focare mai sînt încă active.

Sursa: canal3.md

Cuvinte cheie:

Porci , pesta porcină

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1844
Populația:
773 locuitori

Țîghira este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Țîghira a fost menționat documentar în anul 1844.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.