Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 februarie 2018, 17:00 views 10235
24 februarie 2018, 17:00 views 10235

Din istoria podgoriilor de la Purcari

Localitatea Purcari din raionul Ştefan Vodă este situată pe pantele domoale, confortabile de pe malul drept al Nistrului.

Relieful favorabil, cu terase al satului, permite soarelui să lumineze şi să încălzească aceste povîrnişuri, iar faptul că se află în apropiere de Marea Neagră, creează aici un microclimat special, care atenuează căldura verii şi gerurile iernii. Solul argilos-nisipos, în combinaţie cu relieful fac din acest loc unul ideal pentru creşterea viţei de vie. Anume la Purcari în 1827 a fost deschisă prima linie de producţie a vinurilor din Moldova şi a fost înfiinţată cea mai veche pivniţă de vinuri din ţară, numită în cinstea unuia dintre fondatorii săi, venit din Rusia, german de naţionalitate ‒ Harmizone. Pe pămîntul de la Purcari au muncit cot la cot vinificatori ‒ moldoveni (proprietarii localnici ‒ Dăncilă şi Clotea), germani, ruşi, francezi (Berthier). Aici s-au aclimatizat mai multe soiuri de struguri francezi, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir şi Gamay Freo.

Deja peste două decenii vinurile de Purcari, dar mai întîi, celebra marcă „Negru de Purcari”, au devenit cunoscute şi au ieşit pe piaţa europeană. Iar în anul 1878, la

Expoziţia Mondială de la Paris vinul „Negru de Purcari” a cîştigat prima medalie de aur, întrecînd faimoasele vinuri de Bordeaux. Vinuri de Purcari pentru masa sa comanda împăratul rus Nicolai al II-lea, Regele Angliei George al V-lea, Regina Angliei Victoria. Vinurile de Purcari erau vîndute în Danemarca, Olanda, Suedia, Germania şi Franţa.

Însă un dezastru a lovit viile, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea podgoriile de la Purcari au fost contaminate cu filoxeră şi producţia vinicolă a fost închisă. Iar evenimentele de la începutul şi mijlocul secolului al XX-lea, războaiele şi revoluţiile, nu au permis să fie restabilite podgoriile de viţă de vie.

Doar în anii '50 ai secolului al XX-lea a început să renască vinăritul la Purcari. Prin eforturile depuse de Pimen Cupcea, care a reînviat marca „Negru de Purcari” şi a creat „Purpuriul de Purcari” şi a academicianului Ion Ungureanu, care a creat brandul „Roşu de Purcari” fabrica a început să se dezvolte furtunos, au fost extinse zonele podgoriilor, care ţineau de fabrică, iar vinurile de Purcari au început din nou să cucerească pieţele.

Cuvinte cheie:

vin , struguri , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
265 locuitori

Zahareuca este un sat din cadrul comunei Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 265 de oameni. Satul Zahareuca a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.