Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iulie 2012, 09:32 Artele plastice din Moldova medievală views 16539
24 iulie 2012, 09:32 Artele plastice din Moldova medievală views 16539

Digul de la Dubăsari a fost închis pentru locuitorii din dreapta Nistrului

Autorităţile transnistrene au interzis în mod unilateral accesul locuitorilor R. Moldova în Dubăsari prin digul centralei hidroelectrice locale, făcînd excepţie doar pentru locuitorii satelor moldoveneşti apropiate, Ustia şi Oxentia, transmite trm.md.

Circulaţia auto pe dig a fost închisă cu peste 20 de ani în urmă, sub pretextul unei reparaţii, "îngheţate" de la finele anilor '80. De atunci, cetăţenii au putut circula pe dig doar pe jos, dar la începutul anului 2012 Tiraspolul a instalat la dig, în mod unilateral, un post de migraţiune şi un post de grăniceri, silindu-i pe originarii din alte localităţi să completeze harta de migraţiune şi să se înregistreze.

Din luna iulie, obligaţia îi vizează doar pe locuitorii satelor "de frontieră", ceilalţi "străini" sînt impuşi să facă drum de ocolire - pe podurile Poltava sau Vadul lui Vodă.

Solicitat de Infotag să comenteze inovaţia Tiraspolului, copreşedintele pentru R.Moldova al Comisiei Unificate de Control, generalul Ion Solonenco, a calificat-o drept o nouă fărădelege comisă de partea transnistreană. Solonenco a precizat că interdicţia impusă de Tiraspol nu a fost abordată în cadrul comisiei şi nici coordonată cu aceasta.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.