Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2014, 10:47 views 13502
La Ocniţa s-a deschis „Fîntîna Cadînei”
Foto: diez.md
29 septembrie 2014, 10:47 views 13502

La Ocniţa s-a deschis „Fîntîna Cadînei”

Sîmbătă, 27 septembrie, a avut loc ceremonia de deschidere a complexului istoric „Fîntîna Cadînei", în apropiere de satul Lipnic, raionul Ocniţa, relatează NOI.md.

La începutul lunii august 2014, un grup de iniţiativă a decis să acumuleze fonduri şi timp de 2 luni să restaureze complexul istoric Fîntîna Cadînei din satul Lipnic.

La acel moment, potrivit membrei grupului Irina Ghelbur, au reuşit să cîştige 4 mii de dolari. La proiect, care a fost realizat de către arhitectul Teodor Naval şi echipa sa, OldArchitecture, au participat sute de oameni.

La eveniment au venit numeroşi oaspeţi, inclusiv viceministrul Culturii Gheorghe Postică şi preşedintele raionului Ocniţa, Ion Tomai.

Conform legendei locale, la fîntînă, în anul 1469 sau 1470 a început renumita bătălie în care domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare i-a învins pe tătarii de pe Volga.

Amintim că deschiderea festivă a monumentului istoric se încadrează în șirul de evenimente dedicate Zilele Europene ale Patrimoniului, care se desfăşoară în Republica Moldova în perioada 22-27 septembrie.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.