Tîmсişin Vasili

Tîmсişin Vasili ‒ critic, scenarist.

Născut la 17 mai 1921. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Sverdlovsk (azi Ekaterinburg). Este autor al numeroaselor articole despre arta şi cultura Moldovei, inclusiv şi din domeniul cinematografiei. În calitate de scenarist a colaborat activ cu studioul „Moldova-film", în special, în anii '60 ai secolului XX, ajutînd-o şi pe soţia lui, Valentina (numele de fată – Puşcari, pe care a întînit-o prima oară, cînd a mers în clasa întîi!) să-şi realizeze ideile creative. Astfel, cu ajutorul lui s-au filmat două documentare de scurt metraj: „Modele care cîntă" (1972) și „Poveste pentru adulţi" (1985), personajele principale ale cărora au fost păpușile, realizate de către iscusita meşteriţă populară.

Vasili Tîmcişin a fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. El este autorul minunatului ghid „Locurile preferate ale lui Puşkin în Moldova", care contribuie şi astăzi la cunoaşterea vieții și operei lui Alexander Puşkin în timpul aflării sale în Moldova.

Tîmcişin a iubit foarte mult Chișinăul vechi, frumusețea lui istorică şi fiind un jurnalist talentat cu fiecare ocazie scria eseuri despre Chișinău și oamenii lui. Îşi propusese să realizeze o lucrare „Lîngă pereţii vechii Biserici Mazarachi", dar moartea tragică survenită în timp ce se afla tocmai în preajma acestei biserici, din vina unui amator de viteză neregulamentară, nu i-a permis să ducă la bun sfîrşit acest proiect.

Filmografia:

„Legendarul comandant de brigadă", 1961 ‒ documentar, în colaborare,
„Cu pata pe conştiinţă", 1961 ‒ documentar,
„Bună ziua, copii", 1962 ‒ social,
„Vine apa roditoare", 1964 ‒ social,
„Comoara soarelui", 1962 ‒ documentar,
„Asfaltul fierbinte", 1964 ‒ social,
„Vara în Moldova", 1964 ‒ documentar,
„Patruzeci de paşi spre viitor", 1964 ‒ documentar, în colaborare,
„Aceştia-da, romantici!", 1964 ‒ documentar,
„Îngrijirea viţei de vie roditoare", 1967 ‒ social etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1575 locuitori

Rădulenii Vechi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Rădulenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Florești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1575 de oameni. Satul Rădulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.