Paterău Diamanta

Diamanta Paterău - interpretă de muzică populară şi romanţe. S-a născut la 26 aprilie 1984 în s. Sofia, r.Drochia. A studiat la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău (1999-2003) la secțiunea canto popular, apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (2003-2007) în clasa profesorului Ion Paulencu. Din 2008 este solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor" a Filarmonicii Naţionale.

În 2001 a fost distinsă cu premiul I la Festivalul naţional de muzică populară „Tamara Ciobanu". Anul 2004 îi aduce Marele Premiu la Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Argint" şi Premiul I la Festivalul Internaţional de Romanţe „Crizantema de Aur" de la Tîrgovişte, România. În 2003 a înregistrat la Radio Moldova cu Orchestra de muzică populară „Folclor" piesele „La fîntîna părăsită" şi „Fă-mă, Doamne, o hulubiţă".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.