Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

LUME

Grupul Vocal LUME s-a format în septembrie 2010, datorită cîntecului Lume hai la vot (interpreţi: Irina Tarasiuc și Eduard Lopatenco), care îi încuraja pe toţi să meargă la alegeri şi să-şi dea votul, astfel îndeplinindu-şi datoria civică. Atunci acest cîntec a fost unul de succes, avînd mare priză la publicul larg. După o asemenea reacție a oamenilor la tandemul creativ Irina Tarasiuc și Eduard Lopatenco, ei au decis să continue să creeze și nu doar în duet, ci împreună cu Sergiu Covalschi.

Ideea de a numi trupa ‒ LUME a fost lansată de Sergiu Covalschi, care a ţinut să sublinieze că „aşa cum a pornit, luîndu-şi avînt corabia, ÎN şi SPRE LUME, tot astfel trebuie să se numească grupul". Aceasta este preistoria creării trioului: Irina Tarasiuc, Sergiu Covalschi și Eduard Lopatenco. După piesa Lume hai la vot, deja trioul a lansat o nouă melodie ‒ Anul Nou, lume.

Una dintre cele mai importante piese ale Grupului Vocal LUME, care a devenit carte de vizită a grupului, dar și unul dintre cîntecele preferate ale patrioților Moldovei ‒ Da, sîntem moldoveni. Apoi a mai apărut un hit – I snova leto, clipul pentru acest cîntec fiind filmat în Turcia. După aceea grupul LUME a încetat să existe ca trio, redevenind duet: Irina Tarasiuc și Sergiu Covalschi.

Duetul LUME a realizat compoziţii împreună cu Artistul Poporului din Republica Moldova Constantin Moscovici ‒ Ciki vesna și Letneea zapecanca. Paralel cu activitatea Grupului Vocal LUME, Irina Tarasiuc are și proiecte solo, participă la concursul Eurovision, dar şi la alte concursuri internaționale, creează videoclipuri și cîntece: Za ruki și Ostaiusi.

Grupul Vocal LUME compune muzica și versurile pentru cîntecele sale, atît în limba rusă, cît și în limba moldovenească. Creaţia Grupului Vocal LUME se axează pe patriotism, accentuînd cele mai importante valori spirituale, morale şi sociale ale țării, vieţii și oamenilor, în general, creînd totodată compoziții pozitive şi lejere.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1946
Populația:
405 locuitori

Vîlcele este un sat din cadrul comunei Toceni, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 405 oameni. Satul Vîlcele a fost înființat în anul 1946.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.