Materiale din compartiment: Galeria video |

Blajinu Dumitru

Dumitru Blajinu s-a născut la 11 noiembrie 1934 în satul Pererîta, raionul Briceni, în familia cunoscutului trompetist Nicolae Blajinu. Activitatea în domeniul artei muzicale a început-o în anul 1946, după care zece ani mai tîrziu se înscrie la Universitatea Populară a Casei Centrale de Creație Populară "N.K. Krupskaia" din Moscova, unde începe a studia teoria muzicii și armonia. Se angajează în aceeași perioadă la Teatrul Muzical-Dramatic din Bălţi în calitate de instrumentist de prestaţie și dirijor al orchestrei. Exact ceea ce își dorea – posibilitatea de a avansa – i s-a oferit odată cu invitația maestrului Vladimir Curbet de a activa în Orchestra Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ,,Joc" (1961-1962). Activează ca acordeonist și naist în Ansamblul de Tineret din Chișinău, și violonist în orchestrele de muzică populară ,,Mugurel" și "Veselia". În anul 1967 fondează și devine prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară "Folclor" a radioteleviziunii naționale.

Renumitul violonist Dumitru Blajinu a înregistrat la radio în jur de 40 de piese instrumentale și peste 300 de creații de autor: cîntece, balade, piese instrumentale, suite, rapsodii. A realizat mai multe imprimări cu Orchestra "Folclor" printre care "La Nistru, la mărgioară", „Doru mi-i de primăvară", "La izvorul folclorului" ș.a. În calitate de autor de cărți a editat culegeri de cântece, cele mai cunoscute fiind „Zi-i, lăută" (1973), „La vatra jocului" (1982), „Ce mi-i drag mie pe lume" (1984), „Satule, vatră frumoasă" (1987), „Primul ghiocel" (1993), „Cântă inima şi dorul" (2000), „Antologie de folclor muzical. 1107 creații din Moldova istorică" (2002), „Rapsodul Filip Todiraşcu" (2003), „Alină, dorule, alină..." (2008), „Rapsodul Filip Todiraşcu", vol. II (2012).

Dumitru Blajinu a fost destins în anul 1994 cu Ordinul Republicii, este Artist al Poporului. La propunerea Ministerului Culturii devine în anul 2014 laureat al Premiului Național, iar începînd cu anul curent este beneficiar al indemnizațiilor de merit acordată marilor personalități din domeniul culturii.

Creația maestrului Dumitru Blajinu a bucurat publicul de-a lungul vieții sale, nouă revenindu-ne datoria să-i păstrăm cu demnitate numele și să valorificăm contribuția artistului la sporirea patrimoniului național cultural, prin transmiterea din generație în generație a valoroaselor lucrări ale marelui compozitor al neamului.

Distinsul dirijor, violonist și compozitor de muzică populară Dumitru Blajinu, s-a stins din viață la data de 6 iulie 2015.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
1600 locuitori

Calfa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Calfa și Calfa Nouă. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1600 de oameni. Satul Calfa a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.