Oleșco Alexandr

Alexandr Oleșco − actor de teatru și film, parodist, prezentator de televiziune, interpret.

Născut la 23 iulie 1976 în orașul Chișinău, Republica Moldova, într-o familie de intelectuali, tatăl – Vladimir, inginer, de baștină, fiind din regiunea Herson, mama − Ludmila, funcționar public, din Chișinău.

Încă de la grădiniță îi plăcea să-i distreze pe toți cei din jurul lui, folosind mînerele coardei de sărit în loc de microfon și cînta, declama poezii. La școală, științele exacte nu erau tocmai punctul lui forte, participa însă cu mare plăcere la activitățile școlare, implicîndu-se activ în toate. În familie, nimeni nu era pasionat de tot ce ține de scenă. Tatăl său a vrut să-l vadă inginer. Bunica sa, care a avut, de asemenea, un rol activ în educarea nepotului și-a dorit ca el să devină preot, învățîndu-l rugăciuni, mergînd împreună cu el adesea la biserică.

În clasa întîi, văzînd imaginea cu Piața Roșie în abecedar le-a spus celor apropiați că va locui la Moscova. La vîrsta de 14 ani, îi declara mamei mele că, dacă nu-l lăsă să plece la Moscova, el fuge de acasă. Mamei sale iubitoare nu-i rămînea nimic de făcut, decît să-l lase să plece să-și urmeze visele. La paisprezece ani nu avea o altă opțiune pentru pasiunea lui, decît să se înscrie la Școala de Circ. Cu toate că vremurile erau dificile, a absolvit școala cu diplomă roșie și a început să lucreze la televiziune în calitate de prezentator. Ba chiar s-a filmat într-o peliculă cinematografică. Chiar dacă începuse să cîștige destul de bine evoluînd pe scenă cu numere de estradă, în pofida faptului că timpurile nu erau tocmai din cele mai bune pentru actori, totuși în 1995 decide să renunțe la toate proiectele sale și să facă studii superioare în domeniu, astfel devine student la Şcoala Superioară de Artă Teatrală „Boris Şciukin", clasa profesorului Vladimir Ivanov. Deprindea cu mare plăcere arta actoricească, iar noaptea lucra în calitate de chelner.

După absolvire, în anul 1999, tînărul artist a primit invitații de angajare din partea mai multor teatre. Alexandr Șirvindt l-a convins să vină la Teatrul de Satiră. Era unul dintre teatrele sale preferate, cu atît mai mult că aici lucrase cîndva idolul său, Andrei Mironov. Dar nu a fost să fie, a plecat din acest teatru, cîteva luni a stat fără lucru, ca apoi, în anul 2000 să fie invitat la "Sovremennik". Începutul nu a fost ușor, nu toate rolurile i-au reușit, dar talentul pedagogic al Galinei Vovcec, și, desigur, talentul și perseverența lui Alexandr au dat roade frumoase, "Sovremennik", devenind pentru Alexandr a doua casă. A fi în scenă, a lucra este pentru el o adevărată sărbătoare. La Teatrul "Sovremennik" este implicat în mai multe spectacole, interpretînd roluri diverse: "Balalaikin și K" – Kșepșițiuliski, "Trei surori" − Fedotic, "Încă o dată despre regele gol" − ministrul sentimentelor intime, "Dulcea pasăre a tinereții" - Fly, "Furtuna" - Culighin, "Oameni dificili" – Benny Alter etc.

La Teatrul Vahtangov în "Mam'zelle Nitouche" a jucat rolurile lui Floridor și Celestin, pentru aceste roluri Alexandr a fost distins cu prestigiosul premiu teatral "Zolotaia Ciaka", această recunoaștere a talentului său fiind pentru actor deosebit de importantă, întrucît rolul lui Celestin fusese interpretat cîndva de idolul său − Andrei Mironov.

Alexandr Oleșco a activat în calitate de profesor de actorie la Colegiul de Stat de Circ „M. Rumeanțev" (Clovnului Carandaș) pe parcursul anilor 2007-2010, dar și în cadrul Şcolii Superioare de Artă Teatrală „Boris Şciukin".

El este, de asemenea, autor și participant permanent al evenimentelor de caritate ale Fondului Internațional de Ajutorare a Copilului "Frank", care se desfășoară anual, la Moscova și Washington, începînd cu anul 2000.

Alexandr Oleșco a continuat cu succes să se filmeze, la început în roluri episodice, mici în seriale de televiziune: "Oprire la solicitare" (Dimocika), "Marș Turețkogo" (Arcașa), "Codul de Onoare" (Simon), "Gara" (Vadim) și apoi a început să primească roluri mai serioase: Petia Iablokov în filmul "Gambitul turcesc", rolul copywriter-ului Sașa în serialul de comedie "Pauza de reclame". Publicul l-a îndrăgit pentru rolurile din sitcom-urile "Hai să ne căsătorim" − Dmitri, "Vsia takaia vnezapnaia" − Sașa, dar și pentru alte roluri din seriale și filme.

Începînd cu anul 2007, Alexandr Oleșco se filmează în serialul-comedie de familie "Papinî dociki", el joacă rolul unui tînăr oligarh Vasili Fedotov (sau "aligatorul", cum îl numește Pugovca). Actorul a cucerit publicul telespectator prin jocul său actoricesc desăvîrșit: amuzant, ușor, cu mare plăcere și manifestînd simpatie pentru caracterul său, ceea ce i-a adus o popularitate enormă, Alexandr consideră însă că nu a atins încă înălțimile dorite în cinematografie.

A. Oleșco participă la proiectul "Smeșariki" la TV "Domașnii". Pentru Alexandr este un moment de respiro și își face meseria din tot sufletul, iar copii îi sînt recunoscători, răspunzîndu-i cu reciprocitate, numindu-l pe actor cu afecțiune "SmeȘuric".

De asemenea, participă la numeroase proiecte de televiziune în calitate de prezentator, apare în scenă cu parodii. Din anul 2010 Oleșco a început să colaboreze cu Pervîi canal, participînd la proiectele: "Bolișaia raznița", "Ugadai melodiu", "Odin v odin, "Minuta Slavî" etc.

Este președinte al Festivalului Internațional "Țvetik-semițvetik". Membru al Uniunii Teatrale din Rusia. Membru al Uniunii Internaționale al Oamenilor de Creație în Domeniul Estradei.

Titluri și premii:

Artist Emerit al Federației Ruse – 2015,

Laureat al Premiului orașului Moscova pentru contribuția la dezvoltarea programului de plasament familial al copiilor orfani "Krîlia aista" − 2015,

Laureat al Premiului Național "Sodeistvie-2014". Premiul special "pentru promovarea culturii și artei",

Premiul Național al Rusiei "Andrei Mironov", "Figaro" (Premiul special al juriului) – 2013,

Laureat al premiului Festivalului Cinematografic "Ulîbnisi Rossia" − "pentru contribuția la simțul umorului țării" – 2012,

Laureat al Festivalului Național "Dobraia pesnia Rossii − 2010",

Academia Internațională de Recunoaștere Publică i-a acordat ordinul "Priznanie" pentru realizări remarcabile – 2010,

Academia Internațională de Cultură și Artă l-a decorat cu ordinul de argint "Slujenie iskusstvu" – 2010,

World Fashion Awards i-a acordat titlul de actor al anului −2010,

Premiul "Descoperirea Anului − 2009", potrivit rezultatelor sondajului Gallup Media,

Titlul de "cel mai stilat actor al anului" − 2009, potrivit revistei GQ,

A luat bronzul în cadrul proiectului TV "Dve zvezdî" – 2009,

Consiliul Internațional Coordonator al Alianței Mondiale "Mirotvoreț" i-a acordat medalia "Talant i prizvanie – 2008,

Laureat al Premiului«Cinema Beauty Awards» −2007,

Laureat al Premiului Teatral "Ciaka", la categoria "Cel mai bun actor de comedie" – 2005,

Deținător al premiului Fundației «Sozvezdie» − 2004,

Laureat și deținător al Aurului − Premiului Mare al Festivalului «B. Brunov» − 2004,

Deținător al Premiului "Zolotaia ramka" a cercurilor de afaceri "AU-RUM" «pentru cel mai bun rol de comedie în seralul "Oprirea la solicitare" – 2002,

Laureat al Concursului Declamatorilor din Întreaga Rusie «Iahontov» − 1999

Laureat al Concursului "S liboviu k romansu" − 1998

De două ori laureat al Concursului Declamatorilor «I. Smolenski − 1997-1998.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
514 locuitori

Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.