Materiale din compartiment: Galeria foto |

Poleanschi Motl

S-a născut în anul 1910 (conform altor surse în anul 1913) în localitatea Secureni, Moldova.

A învăţat la Academia Muzicală de la Bucureşti, clasa compoziţie. A început să lucreze la Teatrul Evreiesc.

Din anul 1945 a locuit la Cernăuţi, a lucrat în calitate de profesor la şcoala muzicală. Cele mai mari succese le-a avut în calitate de compozitor teatral: era responsabil de muzică la Teatrul Evreiesc care se afla la Cernăuţi după război. În anii de după război scrie muzică pentru spectacolele Teatrului Evreiesc de la Bucureşti şi a Teatrului Evreiesc de Stat de la Chișinău. În anii 1960 a scris muzică pentru Teatrul Popular Evreiesc de la Chișinău.

Motl Poleanschi — este autorul mai multor cîntece pe versurile poeţilor evrei scrise în idiş: Şiche Driz, Haim Beider, Iţic Mangher, Ianchev Şternberg, Moişe Teif. Aceste cîntece au intrat în diverse antologii a cîntecului evreiesc, editate în diferite ţări.

În perioada anilor 1960-1980 a locuit în Moldova, a publicat articole şi recenzii pe teme muzicale. Tot în aceşti ani a colaborat cu revista literară moscovită, ce apărea în idiş „Sovetiş Gheimland” (Patria sovietică). Din anul 1991 locuieşte în Israel, în anul 1994 apare o culegere de cîntece în idiş cu note.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.