Fazlî Ion

S-a născut la 28 decembrie în anul 1918 în satul Cazaclia, raionul Cahul, Republica Moldova.

După absolvirea şcolii în anul 1932 tînărul devine student la Academia Regală de Muzică şi Dramaturgie de la Bucureşti. În anul 1935, după absolvirea Academiei Ivan Fazlî este membru a mai multor colective de la Bucureşti, cîntă la mandolină şi la cobză.

În anul 1939 creează o orchestră de mandoline cu denumirea „Valencia” care a activat pînă în anul 1945.

În anul 1950 I. Fazlî se mută cu traiul în Moldova, aici cîntă la instrumente cu coarde în diferite colective, iar în anul 1959 devine student la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa cobză. Din anul 1958 pînă în 1963 este membru al Orchestrei Comitetului Radio şi Televiziunii Moldovei, cîntă la cobză.

O serie de melodii populare pentru cobză în interpretarea sa se înregistrează. Ion Fazlî a colaborat cu E. Doga, O. Fedov, M. Bieşu, А. Davîdov, S. Gloc, B. Vilinciuc, G. Săndulescu, V. Rotaru, L. Bohan, P. Botezat şi mulţi alţi maeştri emeriţi ai artei.

În anii 70 ai secolului al XX-lea a predate la Colegiul muzical „Ştefan Neaga”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.