Moldovan Solomon

Moldovan Solomon – jurnalist, scriitor, scenarist.

S-a născut la 26 octombrie 1918 la Chișinău. Provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl sau, unchiul, alţi membri ai familiei erau medici. A învăţat la gimnaziul de la Chișinău, poseda franceza la perfecție. Pe timpuri, dacă absolveai gimnaziul clasic, chiar şi în provincie aveai studii temeinice, aşa încît, atunci cînd Solomon Moldovan a trebuit să aibă diploma de studii superioare pentru serviciu, a trecut rapid şi foarte uşor toate cursurile şi a susţinut cu brio examenele, absolvind cu menţiune Institutul pedagogic „I. Creangă” în anul 1953. În lumea jurnalisticii din Republica Moldova  Moldovan Simion (numai după ce a emigrat în Israel şi-a restabilit numele primit la naştere Moldovan Solomon) a fost redactor-şef al ATEM-ului (secţiunea moldovenească din URSS).

Din anul 1958 colaborează cu studioul „Moldova-film” şi televiziunea naţională, în calitate de scenarist. Împreună cu scriitorul Oleg Pavlovshi este autor al primului film artistic moldovenesc „Baladă haiducească” – o istorie romantică minunată despre un haiduc şi dragostea sa nepămîntească. Astfel putem spune că S. Moldovan a fost printre acei care au pus temelia cinematografiei artistice moldoveneşti. A emigrat în Israel.

A decedat în anul 2006.

Filmografia:
Baladă haiducească”, 1958 – coscenarist,
„Lumina stelelor îndepărtate”, 1968 – film documentar televizat,
„Glasul meu pentru tine”, 1971 – film muzical televizat,
„Cîntecul prieteniei”, 1972 – film documentar televizat în colaborare,
„Schiţe moldoveneşti”, 1972 – fim documentar,
„Moldova Sovietică”, 1972 – film documentar televizat în colaborare,
„Secretarul de partid”, 1973 – film documentar televizat,
„Prietenia”, 1973 – film documentar televizat,
„Meleagul cocostîrcului alb”, 1973 – film televizat – TV din Bratislava,
„Moldova –vîrsta maturităţii”, 1974 – film documentar,
„Reperele timpului”, 1976 – film documentar în colaborare.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.