Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Lungu Victoria

S-a născut la 27 noiembrie 1971 în satul Grinăuți, raionul Rîșcani, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie de cultură generală din Grinăuți (1978 – 1989) şi paralel Școala Muzicală din Pelinia (1979 – 1984), specialitatea vioară. Studiile superioare le face la Institutul de Arte din Chișinău la Facultatea de Actorie, Teatru și Cinema (1989- 1992), urmează şi cea dea doua Facultate de Canto Estradă și Jazz Conservatorul de Stat din Chișinău „Gavriil Musicescu” (1992-1997).

Participă la mai multe festivaluri, în cadrul cărora a primit numeroase distincți: Premiul II la Festivalul de Muzică Ușoară Buzău – 1992, premiul II la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Clipa de noroc”, Chișinău − 1993, premiul I la categoria interpretare și Marele Trofeu la secția compoziție a Festivalului Internațional „Maluri de Prut”, Chișinău − 1999.

Susţine mii de concerte, atît în țară cît și în peste hotare: Ucraina, Georgia, România, Rusia, Azerbaidjan, Franța, Germania, Israel ș. a.

A colaborat cu compozitorii: Marian Stârcea, Valentin Dînga, Liviu Știrbu, Boris Lebediuc, Georgeta Voinovan, Anatol Dumitraș, Alexandru Cosovan, Valeriu Cioban, Ioana Sulac, Vitalie Kurilkin, Cezar Iulian Bălan etc., cu textierii: Grigore Vieru, Ianoș Țurcanu, Vsevolod Ciornei, Traianus, Radmila Popovici-Paraschiv etc.

Este membră a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din anul 2001.  A fost timp de două stagiuni actriţă la Teatrul „Ion Creangă”, a prezentat numeroase spectacole și evenimente culturale.

Activează în calitate de Profesor de canto și actorie la studioul muzical „Neo-Music” de cîţiva ani buni.

A realizat mai multe emisiuni la Televiziunea și Radio Moldova 1: „Vedete la bis”, „Buna dimineața”, dar și emisiunea de promovare a tinerelor talente „Ora micilor vedete”, de la Radio „Sănătatea”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.