Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Frații Anatol şi Irina Bivol

Fraţii Irina şi Anatol Bivol s-au născut în satul Cojuşna, raionul Străşeni, Republica Moldova. Familia Bivol are patru copii ‒ Anatol (născut la 25 septembrie 1960) fiind cel mai mare, iar Irina fiind al treilea copil în familie, fraţii mai au două surori. Muzica a intrat pe neaşteptate în viaţa lor, odată tatăl lor fiind dus la piaţă după cartofi s-a întors cu un acordeon, fapt care l-a încîntat pe micul Anatol şi l-a făcut să înveţe să cînte de sine stătător la instrument. Şi pentru că părinţii nu-şi doreau, decît ca copii lor să îmbrăţişeze nişte profesii, care să-i ajute în viaţă, Anatol a devenit student la Școala medicală, apoi a făcut armata şi a decis să înveţe la Colegiul „Ştefan Neaga”, dirijat coral (1984-1990) pe care-l şi absolveşte. Anatol a încurajat întotdeauna pasiunea Irinei pentru muzică, deşi părinţii o vedeau pe Irina în altă profesie. Irina a studiat pictura la Liceul Republican de Arte „Igor Vieru”. Dar de cînd se ţine minte participa la concursuri, cînta la serbările şcolare. În clasa I a ieşit pentru prima oară în scenă cu o formaţie într-un spectacol împreună cu Anatol. Irina Bivol hotărăşte să-şi lege destinul de muzică, absolveşte mai întîi Colegiul „Ştefan Neaga”, iar apoi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, clasa maestrului Teodor Zgureanu. Irina debutează în cadrul formaţiei „Fagure” din care mai făceau parte Ricu Vodă şi Anatol Bivol.

Lansarea duetului Fraților Irina și Anatol Bivol a avut loc la sfîrşitul anului 1990 de Revelion cu cîntecul „Florile dragostei”, care a devenit practic imediat şlagăr.

În anul 1991 au devenit laureați la concursul „Tinere talente” (România, Iași). După concurs au fost invitați de către Ion Suruceanu să fie solişti ai formației „Real”, unde au activat pînă în 1992.

Pe parcursul anilor 1992-1993 au activat în cadrul formației interpretei Nina Crulicovschi.

În anul 1994 au făcut program solo și au pornit în turnee prin Moldova, România și Ucraina.

Pînă în prezent Frații Bivol au înscris 4 CD-uri, dintre care un album este adoptat pentru copii. Acum lucrează la cel de-a 5-lea album. Anatol este interpret şi compozitor al pieselor.

Repertoriul Irinei şi a lui Anatol Bivol include piese nu numai în limba maternă ci şi în: rusă, ucraineană, franceză, ivrit, găgăuză, spaniolă ș. a. Colaborează cu toate posturile de radio și televiziune din țara.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1615
Populația:
104 locuitori

Duma este un sat din cadrul comunei Dereneu din raionul Călărași. Satul are o suprafaţă de circa 0.38 kilometri pătraţi. Localitatea Duma se află la distanța de 24 km de orașul Călărași și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. A fost atestată documentar în anul 1615.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.