Gheorghiciuc Iuliu

Gheorghiciuc Iuliu ‒ redactor, scenarist, publicist.

S-a născut la 1 septembrie 1946. A studiat la Facultatea de Fizică şi Matematică a Institutului Pedagogic „Al. Russo” din Bălţi, s-a transferat însă la Facultatea de Filologie, pe care a absolvit-o cu succes. A lucrat la studioul „Moldova-Film” în cadrul Direcţiei Redacţional-scenaristă, a conlucrat activ cu revista satirică „Usturici”. Era un om cu principii, s-a ghidat întotdeauna în viaţă de principiul: să faci ceea ce crezi tu că e bine și nu ceea ce cred alții. Din acest motiv a avut de suferit, în perioada sovietică a fost dat afară din funcţii nu o dată. A lucrat în mass-media. Creşterea fiicei devine profesie pentru el. A fost unul dintre primii editori privaţi din republică. A fondat revista „Sigma”. A elaborat strategiile de dezvoltare editorială pentru Republica Moldova. Avea un vis frumos, pe care nu i-a fost dat să-l realizeze. Ar fi vrut să deschidă o nouă editură: editura «Întîi septembrie», care să se afle pe strada «31 august».

A murit la 26 aprilie 2011.
 
Filmografia:
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 ‒ scenarist în colaborare cu V. Gagiu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1914
Populația:
129 locuitori

Pervomaisc este un sat din cadrul comunei Pompa, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Pervomaisc a fost înființat în anul 1914.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.