Leveanu Iosif

Leveanu Iosif ‒ actor de teatru şi cinema.

Artist Emerit din Moldova (1958).

Născut la 7 martie 1909 în oraşul Vaslui, România. Pînă în anul 1940 a activat în calitate de actor cu diferite antreprize pe scenele teatrelor din România. Majoritatea rolurilor interpretate de el erau de comedie şi muzicale. În anii celui de-al 2-lea Război Mondial a fost evacuat în Turkmenia, acolo în anul 1943 se alătură trupei teatrale a Teatrului Muzical-dramatic de la Chișinău (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”. După eliberarea Moldovei în anul 1944 se întoarce cu teatrul la Chișinău jucînd mai multe roluri de prim plan pe scena teatrului: Toma „Cîntecul lăpuşniţei” de R. Portnoi, primar în piesa „Covorul Ilenei” de L. Corneanu, Ţugui în „Dunărea zbuciumată” de Em. Bucov.

Mai tîrziu a reuşit să îmbrăţişeze şi repertoriul clasic, posedînd limbajul scenic de minune, a reuşit să se remarce în faţa actorilor care au studiat arta teatrală la Şcoala de Teatru din Odesa.

A atins culmile artei actoriceşti jucînd în piesele clasicilor naţionali Vasile Alecsandri „Sînzeana şi Pepelea”, „Ovidiu”, „Fîntîna Blanduziei”. I. Leveanu s-a filmat şi în cîteva pelicule realizate la studioul cinematografic „Moldova-Film” în roluri episodice.

Filmografia:
Balada haiducească”, 1958 ‒ ţăran sărac,
„A fost odată un băiat”, 1960 ‒ rol episodic,
Insula vulturilor”, 1961 ‒ rol episodic.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.