Materiale din compartiment: Galeria audio | Galeria video |

Bălan Dan

Dan Bălan - cîntăreţ, compozitor, producător.

S-a născut la 6 februarie 1979 la Chișinău, Republica Moldova. Talentele muzicale ale lui Dan s-au manifestat din fragedă copilărie, la doar 4 ani apare pentru prima oară în public la un show TV de divertisment. La vîrsta de 11 primeşte în dar un acordeon, în aceeaşi perioadă, începe să compună şi să interpreteze valsuri proprii la acelaşi acordeon. La vîrsta de 18 de ani, Dan Bălan creează prima sa trupa, care cîntă în stil gotic-doom-metal.

În anul 1999, Dan Bălan creează trupa euro dans trio «O-Zone», pentru care compune toate piesele şi devine producător al grupului. Single-lul «Dragostea din Tei» (cunoscut, de asemenea, sub numele de «Numa Numa song») a ajuns pe primul loc în topurile muzicale a 32 de ţări, pe locul al treilea în Marea Britanie, s-a vîndut cu un tiraj de mai mult de 12 milioane de exemplare, devenind cel mai vîndut single din Europa (2004) şi Japonia (2005). La piesa «Numa Numa song» au fost făcute mai mult de 200 de versiuni în 14 de limbi ale lumii. Cel mai vîndut album DiscOzone, care a urcat în topurile muzicale a 6 ţări s-a vîndut într-un tiraj de 3,5 milioane de exemplare, dintre care 1 milion numai în Japonia.

Melodia «Dragostea din Tei» a cucerit asemenea stele cu renume mondial ca T.I. şi Rihanna, care au folosit-o, în piesa lor „Live Your Life” (2008).

Apoi, Dan Bălan a decis să se întoarcă la rădăcinile sale rock. În 2005, el adună cei mai buni muzicieni, colegi şi se mută la Los Angeles. Aici, Dan colaborează cu faimosul producător Jack Joseph Puig, care a lucrat anterior cu John Mayer, Sheryl Crow, „No Doubt”, „Rolling Stones”. În rezultatul acestei colaborări a apărut un album rock. Ulterior, a apărut şi proiectul „Crazy Loop”. Sub acest pseudonim Dan Bălan a lansat hitul dansant „Crazy Loop (Mm Ma Ma)” (2007). Video clipul pentru această piesă r l-a filmat Marc Klasfeld.

Apoi a urmat single-lul „Chica Bomb”. Regizor al acestui clip a fost ales să fie celebrul Hype Williams, care a realizat anterior clipuri pentru asemenea stele precum Missy Elliot, Kelis, LL Cool J, Jay.Z., au urmat apoi piesele şi videoclipurile „Justify Sex”, „Freedom”, „Lişi do utra".

În anul 2011, Dan Bălan a fost nominalizat pentru premiul „Zolotoi gramofon” din Rusia, pentru piesa „Lepestkami slez”, realizat în duet cu Vera Brejneva.

În ianuarie 2012 a fost numit „Muzicianul Anului 2011” la „VIP Awards 2011” în România.

În prezent locuieşte şi activează la New-York.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1080 locuitori

Hansca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Hansca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1080 de oameni. Satul Hansca a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.