Materiale din compartiment: Galeria foto |

Petru Aron

Petru Aron a avut trei domnii în Moldova: octombrie 1451 - februarie 1452; august 1454 - februarie 1455; mai 1455 - aprilie 1457. Este fiul natural al lui Alexandru cel Bun, mama sa nefiind cunoscută. Ca pretendent la domnie, Petru Aron a dus mai întîi lupte cu Bogdan al II-lea. El s-ar fi înțeles cu Alexăndrel să-l înlăture pe Bogdan și să domnească împreună. Planul a fost pus în aplicare într-o noapte de octombrie, în anul 1451 pe cînd Bogdan se afla „într-un sat al unui unchi al aceluiași Petru, și era amețit de vin, sosind spre sfîrșit de noapte numai cu 200 de moldoveni (Petru) a înșelat străjile lui Bogdan și prinzînd pe Bogdan i-a tăiat capul". Această crimă odioasă s-a petrecut la Reuseni și ea nu a adus țării pacea, ci doar un mormînt domnesc în plus în biserica satului Secuieni, în apropiere de Reuseni.

Petru Aron nu a respectat convenția de împărțire a domniei cu Alexăndrel, abia în 1452 acesta era din nou domn. Domnia lui Alexăndrel a fost mereu întreruptă de Petru Aron, pînă cînd acesta a reușit să-l înlăture în mod definitiv. În octombrie 1455, Petru al III-lea Aron trimite regelui Poloniei obișnuitul omagiu de fidelitate, pe care îl înnoiește în iunie 1456.

Petru Aron „s-a ilustrat" în domnia sa printr-un singur fapt: „au izvodit întăi și au început a da dajdea turcilor" după cererea lu Mahomed al II-lea, sultanul care cucerind Constantinopolul desființase în 1453 Imperiul Bizantin. Domnitorul a luat această hotărîre împreună cu un sfat larg de boieri care au fost de acord „să dea acest bir pentru nevioa noastră, (...) pentru pacea noastră. Primul tribut, de două mii de galbeni a fost dat Porții spre sfîrșitul anului 1456 sau la începutul celui următor. Acesta era prețul cu care țara își cumpăra pacea, an de an din partea Imperiului otoman.

A fost răsturnat de la putere de Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, care l-a învins în două lupte în aprilie 1457. Petru Aron s-a refugiat în Polonia, apoi în Transilvania, de unde provoacă ostilitățile dintre Ștefan cel Mare și Matei Corvin. La 14 decembrie 1470 Petru Aron este prins de Ștefan cel Mare în Transilvania și ucis.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
550 locuitori

Parcani este un sat din cadrul comunei Răciula, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 550 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.