Materiale din compartiment: Galeria foto |

Alexandru Coconul

Alexandru Coconul a domnit în Moldova în septembrie 1629 – 29 aprilie/9 mai 1630. Fiu al lui Radu Mihnea, a fost lăsat urmaș pe tronul muntean de către tatăl său, domnind la București în perioada 14/24 august 1623 – octombrie 1627.  Fiind foarte tînăr la începutul domniei sale, a fost numit "Coconul". Miron Costin îl caracteriza „şi de trup şi de hire slabu şi boleacu”.

După ce a pierdut tronul Munteniei, fiind mazilit de turci, a depus eforturi susținute să recapete domnia. Dînd turcilor peșcheșuri, în sumă de peste 100.000 de galbeni venețieni, reușește să fie investit ca domn în Moldova, după retragerea lui Miron Barnovschi în Polonia. Însă domnia lui Alexandru Coconul în Moldova a fost de scurtă durată, căci după cum scie Miron Costin înțelegîndu și împărăția că nu este de domnia țării de margine ca aceasta”, el a fost mazilit după cîteva luni .

A fost căsătorit cu Ruxandra Beglitzi (1610 – 1684). Alexandru Coconul a murit la 26 iunie 1632 la Constantinopol.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2794 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.