Balţan Iosif

Scriitor, poet şi traducător moldovean. S-a născut la 25 decembrie 1923 la Chișinău, unde a absolvit gimnaziul. A participat la cel de al doilea război mondial. În 1956 a absolvit Cursurile superioare de literatură de pe lîngă Uniunea Scriitorilor din URSS, iar în 1958 şi Institutul de literatură "M.Gorki" din Moscova.

Iosif Balțan a activat în cadrul Uniunii Scriitorilor din Moldova, a fost redactor-şef adjunct al revistei "Nistru" şi al săptămînalului "Cultura Moldovei". A condus secția scenarii a studioului „Moldova-film”.

Debutează în 1949 cu volumul de versuri "La straja vieţii". Au urmat apoi cărţile: "Poezii" (1952), "Din iureşul anilor" (1959), "Patru sute de privighetori" (1963), "De vorbă cu dragostea" (1965), "Cireşar" (1974) ş.a. Lirica lui Iosif Balțan se remarcă prin tendinţă meditativ-filosofică, claritatea mesajului artistic. Volumele de publicistică şi eseistică "Zile şi drumuri: Reflecţii, reportaje, evocări" (1961); "Sălăşluinţele frumosului" (1975) au reprezentat o nouă etapă în creația scriitorului. Eseurile despre L.Ucrainca, P.Tîcina, S.Neris, I.Erenburg, V.Cataev, I.Ivaşchevici, I.Tuvim, V.Nezval, T.Arghezi ş.a. se impun prin bogăţia informaţiei, laconismul interpretării. Iosif Balțan a tradus  din opera unor scriitori de vază (N.Tihonov, N.Hicmet, I.Tuvim, I.Erenburg, V.Scott, T.Dreiser, R.Kipling ş.a.).

Iosif Balțan s-a stins din viață la 18 septembrie 1975 și a fost înmormîntat la Cimitirul Central din Chișinău. Bustul funerar al poetului a fost executat de renumitul sculptor L. Dubinovschii.

Opere:

Traduceri:

 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.