Volodarschi Eduard

Volodarschi Eduard – scenarist, actor.

Născut la 3 februarie 1941 la Harkov, Ucraina. A absolvit Facultatea de Scenaristică VGIK de la Moscova în anul 1963, fiind într-o grupă cu Valeriu Gagiu.

Debutează în calitate de scenarist cu filmul „Vara a șasea”, 1967, apoi a urmat filmul „Explozia albă”, 1969, mai tîrziu participă la crearea cunoscutului film „Prieten printre străini, străin între prieteni” de Nikita Mihalkov. Activează la mai multe studiouri din fosta URSS. La „Moldova-film” colaborează, în special, cu regizorul Vasile Pascaru.

Pentru că cenzura nu permitea filmelor realizate după scenariile sale să iasă pe marile ecrane, el a început să scrie piese de teatru, care s-au bucurat de succes, „Datoriile noastre”, „Plecînd, priveşte în urmă."

În total, a scris unsprezece piese de teatru și mai mult de cincizeci de scenarii. În plus, el este autorul cîtorva cărţi, în general, abordează genul „ficțiune istorică”, a scris cărți despre Wolf Messing, Stolîpin, etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din URSS (1976).

A fost distins cu titluri de onoare și premii: Artist Emerit al RSFSR, este Laureat al Premiului de Stat al RSFSR fraților Vasiliev (1987, pentru scenariul filmului „Prietenul meu Ivan Lapşin”), cîștigător al Premiului de Stat al URSS (1988, pentru filmul „Control pe drumuri”).

Filmografia „Moldova-film”:
Riscul”, 1970 ‒ artistic, în colaborare cu Nikita Mihalkov.
Podurile”, 1975 ‒ artistic, în colaborare cu V. Pascaru.
„Pavel Tcacenco” ‒ scenariu nerealizat.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
935 locuitori

Cenuşa este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Situat pe malul drept al rîului Răut, satul Cenuşa se află la 16 km de oraşul Floreşti şi la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1479 cu denumirea Borodniceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.