Mişcenco Lidia

Mişcenco Lidia ‒ scriitoare, scenaristă.

Născută la 25 martie 1924 în satul Cernocamenca, regiunea Haricov, Ucraina.

Lidia Mişcenco a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei, după terminarea lui s-a mutat cu traiul la Chișinău. A studiat doi ani la Institutul de Medicină, dar a renunţat în favoarea literaturii. Astfel în anul 1962 absolveşte Cursurile literare „M. Gorki" de la Moscova.

Activitatea literară şi-a început-o încă din anul 1951 la Secţia scriitorilor de limbă rusă a Uniunii Scriitorilor din Moldova, devine membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În general, a scris proză, colaborarea în calitate de scenaristă cu studioul „Moldova-film" o începe mai tîrziu. Lidia Mişcenco a fost soţia scriitorului G. Meniuc

A decedat la 8 martie 1975 la Chișinău.

Filmografia:
Armaghedonul", 1962 ‒ film artistic ‒ în colaborare cu G. Meniuc,
Furtuni tomnatice", 1974 ‒ film artistic ‒ în colaborare cu operatorul filmului V. Calaşnicov.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
2794 locuitori

Oxentea este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Oxentea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Dubăsari și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Oxentea a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.