Materiale din compartiment: Galeria foto |

Dicescu Anastasia

S-a născut la 27 februarie în anul 1887 în satul Gălești, judeţul Orhei, Moldova.

A studiat canto la Conservatorul de la Odesa şi la Academiile de Muzică de la Sanct Petersburg şi Roma. Debutează în scenă în anul 1908. Devine membră a Societăţii Lirice Române în anul 1916.

A concertat pe scena Operei Române de la Cluj, în perioada anilor 1919-1935. La Chişinău pune bazele „Societăţii Muzicale Române", iar începînd cu anul 1918 deţine funcţia de preşedinte al acesteia pînă în anul 1940, cînd este nevoită să se refugieze.

A activat în paralel şi în calitate de directoare şi profesoară a clasei de operă la Conservatorul „Unirea" de la Chişinău ‒ 1919-1936, face naveta, lucrînd şi în calitate de profesoară de canto la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti din anul 1936 pînă în 1942.

Artista lirică de excepţie, soprana lejeră Anastasia Dicescu a excelat în rolurile principale din operele: Violeta ‒ „Traviata", Aida din opera cu acelaşi titlu şi Gilda ‒„Rigoletto" de G. Verdi; Margareta ‒ „Faust" de Ch. Gounod; Rosina ‒ „Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini ş. a.

Viaţa intensă trăită la maxim, munca fără de cruţare, au făcut-o să uite de propria-i sănătate. Se îmbolnăveşte de tuberculoza, stingîndu-se din viață răpusă de boală în comuna Bucerdea-Grânoasa, din apropierea Blajului, judeţul Alba în anul 1945.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.