Tăzlăuanu Valentina

Tăzlăuanu Valentina ‒ critic de teatru şi cinema, eseist, publicist, scriitor.

Născută la 5 ianuarie 1950 în comuna Druţă, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău în anul 1971.

Cariera profesională şi-o începe în calitate de redactor la Radioul Naţional (1973-1977), apoi activează în calitate de redactor la Comitetul de Stat pentru Edituri, șefă a secţiei „Artă" la săptămînalul „Literatura şi arta" (1977-1990), redactor-şef al revistei „Sud-Est", viceministru al Culturii (1997-2000).

Este autoare a numeroase articole despre viaţa teatrală şi cinematografică din Republica Moldova, dar şi a eseurilor, studiilor, publicate la diverse alte ziare şi reviste de profil. Organizator şi coordonator al Colocviilor revistei „Sud-Est". A semnat prefeţe, articole pentru alte volume. A realizat traduceri. S-a afirmat şi în calitate de scenaristă la studioul cinematografic „Moldova-film".

Membră a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova. Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Membră a PEN-clubului. Membră a Uniunii Teatrale din Moldova.

Premii şi titluri:

  • Premiul „UNITEM" pentru critică teatrală, 2009,
  • Maestru în Artă, 2009.

Filmografia:
„Nu te vom uita, Moldovă", „Moldova-film", 1979 ‒ documentar.

Opere (eseuri):
„Măsura de prezenţă", editura „Hyperion", 1991;
„Discursuri paralele", editura „Cartier", 2005;
„Lumea după Hamlet", editura „Chişinău", 2011.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.