Materiale din compartiment: Galeria video |

Botgros Nicolae

Nicolae Botgros este un artist, violonist si dirijor de muzica populara. Artistul s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Moldova, într-o familie de lăutari. Nicolae este fiul lăutarului Dumitru Botgros. Nicolae şi cei doi fraţi au învăţat să cînte la cîte un instrument, avînd un repertoriu bogat, de la melodii populare la creații de cafe-concert şi chiar lucrări clasice.

A învățat singur, la ureche, să cînte la vioară. "Copilaria a fost foarte grea, îşi amintește Nicolae Botgros. Eram un copil muncit. Cînd trebuia să cîntăm la nuntă, gospodarii veneau şi ne luau cu căruţa, dar nu ne aduceau şi înapoi. Ne întorceam pe jos, pe frig şi ploaie. Totuşi, eram fericit, fiindcă te lua lumea în seamă, muzicantul era un om aparte - un fel de magician care adună în jurul său oamenii. Vroiam să scap de toba şi uite aşa am deprins singur vioara. Tata spunea tuturor că o să mă fac artist!".

Nicolae Botgros a studiat muzica la Școala de Iluminare Culturală din Soroca. Tot acolo a întîlnit-o pe Lidia Bejenaru, care i-a devenit soție. Ambii veneau din familii numeroase, aveau multe în comun și au îmărțit dintotdeauna bucuriile și necazurile vieții.

La Soroca Nicolae Botgros prima dată a asistat la un concert de-al "Lăutarilor", orchestră fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de renumitul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. A rămas vrăjit de orchestră şi nici nu bănuia că avea să i se dedice mai tîrziu.

A debutat ca dirijor cu orchestra "Ciocîrlia" de la Edineţ, acumulînd atît de necesara experiență în ale muzicii. În 1973 Nicolae Botgros se mută la Chișinău şi este violonist în Orchestra "Mugurel" a Filarmonicii de Stat din RSSM, apoi la „Joc”.

Considerat un "magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare "Lăutarii".

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, precum și în toate ţările din spațiul ex-sovietic. În 2010, formația "Lăutarii" şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică.

De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar 2 albume pentru sine şi aceasta pe lîngă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreţii de muzică populară.

Nicolae Botgros este Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii.

Discografie:
"Drag mi-i cintecul şi neamul",
"Mă mîndresc cu lăutarii",
"Orchestra Lăutarii (2000)",
"Orchestra Lăutarii",
"Virtuozii Basarabiei",
"Lume, Soro Lume".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1099 locuitori

Prodăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodănești și Căprești. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Florești și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1099 de oameni. Satul Prodănești a fost menționat documentar în anul 1795.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.