Petric Mihail

Mihail Petric s-a născut la 7 martie 1923 în satul Meleşeni, Călăraşi. În anii 1935-1944 a studiat la şcolile normale din Iaşi şi Chişinău. La Şcoala de la Iaşi, pictorul a avut şansa de a-i cunoaşte pe Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, personalităţi care i-au marcat existenţa şi creația. În 1948 a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice I. Repin din Chişinău (astăzi Colegiul de Arte Plastice A. Plămădeală). În perioada 1948-1955 M.Petric își face studiile la Institutul de Arte Plasticedin Kiev, Ucraina. După absolvire, timp de patru ani este profesor la Școala Republicană de Arte Plastice I. Repin. În 1956 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, din 1959 - membru al comitetului de conducere şi secretar responsabil al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Din 1956 artistul plastic participă la toate expoziţiile de artă plastică din Moldova şi la cele organizate cu prilejul zilelor culturii moldoveneşti la Moscova, Tallin, Riga, Baku, Taşkent, Erevan, Odesa, Lvov, Cernăuți, Minsk.

În perioada 1963-1980 Mihail Petric este director al Muzeului de Stat de Arte Plastice, Chişinău, Republica Moldova. Activitatea sa de organizator în domeniul culturii a fost una remarcabilă, reușind în 20 de ani să adune în fondurile Muzeului lucrări de certă valoare.

Mihail Petric a fost laureat al Premiului de Stat al RSSM (1984). A fost decorat cu Ordinul "Insigna de Onoare" (1960), Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova (1978),
Artist Plastic al Poporului (1989), cavaler al Ordinului Republicii (1998).

Preocupat în egală măsură de diferite genuri ale picturii, M. Petric realizează peisaje, tablouri pe teme din actualitate, portrete, naturi statice etc. El imprimă peisajelor fior poetic, reflectînd într-o bogată gamă cromatică frumuseţile plaiului natal, pitorescul realităţilor mereu înnoitoare ale republicii: "Dimineaţa în Moldova" (1957), "Drum în Codri" (1959), "Plopi" (1964), "Primăvara în grădină" (1977), "Podgorii" (1974) ş.a. Multe din lucrările sale se deosebesc printr-un colorit fin, bogat în nuanţe tonale ("Primul clopoţel", 1967; "Seara pe Nistru", 1982; "Nistrul la Şerpeni", 1984 ş.a.). Ele inspiră căldură sufletească, dragoste de viaţă, încredere în forţele omului muncitor ("Portretul lui Lachi, participant la răscoala de pe cuirasatul "Potiomkin", 1970; "Traseu", 1974 ş.a.).

Creaţia lui Mihai Petric a avut şi are o soartă fericită, pentru că tablourile sale sînt înţelese şi îndrăgite de toate categoriile de spectatori: de la specialişti în artă la simpli amatori. Lucrările sale au devenit de mult timp ontologice, practic nu există nici o enciclopedie de artă din care să lipsească creațiile pictorului realizate în cele mai bune tradiţii ale peisajului, picturi create prin filiera artei realiste pe care a profesat-o Mihail Petric.

„Arta merită să fie cercetată, merită atenţie şi stimă numai în cazul în care ea are un conţinut plin de umanism şi este adresată tuturor oamenilor. Dacă am devenit pictor, se datorează, în primul rând, Şcolii Normale de la Iaşi, unde desenul, muzica şi literatura erau privilegiate în materie de studiu şi erau predate de specialişti", își împărtășea gîndurile pictorul.

Maestrul Mihail Petric a trecut în neființă la 5 mai 2005.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3206 locuitori

Doroţcaia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Doroţcaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3206 oameni. Satul Doroţcaia a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.