26 ianuarie 2011, 16:53 views 17256

Războiul ruso-turc din 1768-1774. Pacea de la Cuciuc-Cainardji. Răpirea Bucovinei

Stefano Torelli "Marea victorie a Ecaterinei II asupra turcilor", 1772

Poarta Otomană nu s-a împăcat că i-a slăbit dominaţia în Caucaz, pe ţărmul nordic al Mării Negre. Sprijinită diplomatic de Franţa şi Anglia, Turcia a declarat război Rusiei (6.10.1768), cerînd evacuarea armatelor ruse din dreapta Niprului. În vara 1770 otomanii conduşi de Halil paşa au trecut Dunărea. Oastea rusă, avînd în componenţa sa cîteva detaşamente de voluntari moldoveni, a învins (7.07.1770) sub comanda generalului P. Rumeanţev pe rîul Larga, hoardele tătare ale hanului din Crimeea Kaplan Ghirei. Două săptămîni mai tîrziu (21.07.1770) în preajma lacului Cahul (lîngă Vulcăneşti) generalul P. Rumeanţev „a dat un războiu cumplit... Vezirul a fost silit să fugă cu căpeteniile ce-l întovărăşe şi după ei şi toată oastea încît nu-şi da rînd a trece Dunărea”... Biruinţele răsunătoare de la Cahul şi Larga au schimbat radical situaţia strategică în favoarea Rusiei. În septembrie 1770 a fost cucerită cetatea Bender. Apoi au capitulat cetăţile Izmail, Chilia, Akkerman. După aceasta operaţiunile militare biruitoare ale armatelor ruseşti au continuat pe teritoriul Bulgariei. Succesele oştilor ruseşti în Balcani, extinderea sferei de influenţă a Rusiei în sud-estul Europei au alarmat Austria, care a cerut Rusiei să înceteze înaintarea spre Bosfor, în caz contrar ameninţa că se va alătura Turciei. La 21.07.1774 Rusia şi Poarta Otomană semnează Pacea de la Kuciuk-Kainardji (sat în Bulgaria). Tratatul conţinea 16 prevederi favorabile Moldovei şi Valahiei. În decembrie 1774 armatele ruseşti se retrag. Moldova şi Valahia, ca şi ţările slavone din Balcani, rămîneau în continuare sub turci. La tronul Moldovei venea, a doua oară, fanariotul Grigore II Ghica.

Răpirea Bucovinei. După ce Austria, Prusia şi Rusia prima oară au împărţit Polonia (1772), Galiţia (spaţiu istoric la nord-est de regiunea Cernăuţi) a fost alipită Austriei.

Astfel, din 1774 pînă în 1920 nordul Moldovei (Bucovina), teritoriul ce cuprindea fosta capitală Suceava, mănăstirile Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Humor, Voroneţ, Rădăuţi şi regiunea Cernăuţi pînă la Noua Suliţa s-a aflat în supuşenia Imperiului Habsburgic, apoi, din 1867-a Austro-Ungariei.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
2453 locuitori

Sagaidac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Sagaidac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2453 de oameni. Satul Sagaidac a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.