23 ianuarie 2012, 12:21 views 3745

Cohortele moldoveneşti

Încă în vara 1917 generalul D.Şcerbacev, comandantul Frontului român, a permis organizarea în „Basarabia” a 16 detaşamente mobile de miliţie (cohorte) în fiecare cîte 100 de miliţieni. I s-a poruncit lui A.Crihan să le organizeze. În iulie 1917 a fost format la Chișinău Sovietul Central Moldovenesc de deputaţi ai soldaţilor şi ofiţerilor în frunte cu Gh.Pîntea, comisar militar fiind V.Ţanţu, secretar - D.Bogos. Către deschiderea Sfatului Ţării s-a putut forma numai un regiment moldovenesc de infanterie din 2 batalioane; la 17.11.1917 a fost dislocată la Chișinău prima baterie moldovenească. La sfîrşit de noiembrie comandant al Regimentului I Moldovenesc era Ilie Catarău. Sub preşedinţia lui la 1.12.1917 a avut loc adunarea regimentului cu participarea tuturor ofiţerilor. S-au adoptat cîteva hotărîri: “1. De a lua sub comanda sa noul batalion (nr.3), sosit de la Odesa; 2. Din cauza că unii membri ai Sfatului Ţării lucrează nesatisfăcător pentru norod, acest dăunător, pentru norod, element să fie înlăturat”. Cu o zi mai înainte I. Catarău a declarat în şedinţa secţiei militare a executivului Sovietului Chișinău, că „este criticat de Sfatul Ţării, care este alcătuit din reprezentanţi ce nu corespund intereselor norodului Basarabiei”, că „Sfatul Ţării cheamă regimentul format pentru apărarea norodului Basarabiei la nişte lucruri neclare. Regimentul este de partea norodului, nu de partea Sfatului Ţării”. (Известия... 1.12.1917). În principiu, unităţile militare moldoveneşti declarau sprijin Sfatului Ţării. Însă acest sprijin însoţit de diferite condiţii, apoi bolşevizarea masivă a maselor soldăţeşti, conlucrarea comandanţilor Regimentului I Moldovenesc cu Sovietul de deputaţi ai muncitorilor şi soldaţilor din Chișinău demonstrau că „susţinerea” era mai mult imaginară. Lucrul acesta se va confirma cîteva săptămîni mai tîrziu, cînd unităţile militare moldoveneşti vor ataca de sine stătător intervenţioniştii străini.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.