13 octombrie 2010, 13:49 views 13417

Porumb cu mere, prune uscate şi friganele

Ingrediente:

  • 4 pahare porumb fiert sau conservat,
  • ½ pahar de prune uscate,
  • 2-3 mere,
  • 1 ceapă,
  • 2 linguri de pastă de roşii,
  • 2 linguri unt,
  • 1 lingură zahăr,
  • 1 lin­gură de verdeaţă tocată,
  • sare.

Pentru friganele:

  • ¼ franzelă albă,
  • 1 ou,
  • 1 lingură unt,
  • ½ pahar lapte,
  • 1 linguriţă zahăr.

Mod de preparare:

Porumbul se fierbe împreună cu zeama din conserve 3-5 min, se scurge prin strecurătoare, se pune în oală, se fierbe puţin, apoi se adaugă untul, sarea, zahărul, prunele opărite, curăţate şi mărunţite, ceapă tăiată şi prăjită, pasta de roşii. Toate se amestecă şi se fierb încă puţin. Merele se curăţă de coajă şi seminţe, se taie felii, se prăjesc puţin cu unt.

Cînd se serveşte, porumbul se pune grămăjoară în centrul farfuriei, de jur împrejur se pun friganele şi feliile de mere, se garniseşte cu pătrunjel.

Prepararea friganelelor: Franzela se curăţă de coajă, miezul se taie felii, se moaie bine într-un amestec de ou, frişca şi zahăr şi se prăjesc în unt.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Sala de aur”
bucatar-sef Lazarev Vasilii
or. Chisinau, str. Ghidighici, 1/2 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.