Omletă cu mămăligă şi jumări
Ingrediente:
• 1 pahar făină de porumb,
• 1½ pahar lapte,
• ½ pahar apă,
• 100 g slănină,
• 2/3 pahar brînză nesărată,
• 4 ouă,
• sare.
Mod de preparare:
Într-o tigaie se prăjeşte slănina tăiată mărunt, se adaugă 1 lingură de lapte şi se prăjeşte pînă se rumeneşte. Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă laptele diluat cu apă, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte de faină, se sărează, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului − spre centru). Mămăliga se netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului pe 10-15 minute cu capac. Cînd mămăliga se răceşte, se adaugă un ou bătut şi o parte din jumări. Se bate pînă la obţinerea unei mase omogene. În tigaia cu jumări se pune un strat subţire de mămăligă, partea de jos se rumeneşte, apoi din mămăligă se formează un pateu şi se pune în cuptorul fierbinte pentru cîteva minute.
Se serveşte presărată cu brînză dată prin răzătoare .
Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1781
- Populația:
- 1297 locuitori
Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.