25 februarie 2013, 10:52 views 16997
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto | Galeria video |

Parcurile şi scuarurile Tiraspolului

Aleea centrală şi intrarea centrală în parcul Biruinţei

Parcul de cultură şi odihnă „Biruinţa”

Ideea fondării parcului aparţine celebrului arhitect A. Şciusev, care a vizitat Tiraspolul după cel de-al Doilea Război Mondial. Parcul a fost înființat în anul 1947 pe teritoriul fostei livezi de fructe şi pomuşoare, situată la marginea de est a periferiei orașului. Suprafaţa parcului e de 15 hectare. Parcul a fost numit în cinstea biruinţei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La intersecția aleilor, în mijlocul parcului, a fost instalat în anul 1960 un monument în cinstea lui Gh. Cotovschi, realizat de sculptorul L. Dubinovschi. Din anul 1968 în parc funcţionează caruselul. În anul 1987 a fost dat în exploatare havuzul. Iar în anul 2000, a fost finisată clădirea Estradei de vară.

La începutul înfiinţării sale parcul era localizat la periferia estică a orașului, însă din cauza creșterii rapide a orașului, se află în prezent la granița părţii centrale a orașului și unul dintre raioanele sale – „Balki”.

Parcul este locul preferat de odihnă al orăşenilor și oaspeților Tiraspolului. Odată cu darea în exploatare a Estradei de vară în parc au loc diverse evenimente culturale, aici vin în turnee diverşi artiști. Lîngă una dintre intrările în parc a fost construită o cafenea confortabilă cu terase. În parc funcţionează o imensă Roată a Dracului, din vîrful căreia se deschide panorama impresionantă a orașului. În parc se află şi două terenuri de joacă cu numeroase caruseluri.

Am vizitat acest parc în anul 2012, la sfîrşitul verii, în perioada unei secete severe, însă cu toate acestea parcul arăta bine îngrijit, de parcă ar fi fost în straie de sărbătoare, havuzul din centrul parcului funcționa. Pe aleile parcului erau mulţi vizitatori şi trebuie să vă spunem, că nu doar din Tiraspol, ci şi de prin alte localităţi. Am întîlnit aici nişte pictoriţe tinere, care-şi pictau aici schițele. Aleile şi straturile de flori erau bine îngrijite, peste tot domnea curăţenia. Doar una dintre aleile periferice a parcului era mai puţin îngrijită, în general, însă e un loc excelent pentru odihnă, iar din conversațiile cu cetățenii ne-am convins, că tiraspolenii au de ce să fie mîndri de parcul lor.

Aleile parcului „S. Kirov”

Parcul „S. Kirov” 

Acest parc este situat, practic, în centrul orașului, aproape de Gara Feroviară, între străzile Manoilova, 9 ianuarie și Lenin. Parcul „S. Kirov” este mai vechi decît parcul Biruinţei, proiectul lui a fost elaborat în anul 1933 de arhitectul A. Corobov cu participarea activă a lui E. Benevolenschi. Nu am putut găsi informații despre suprafaţa parcului, nu ne-au ajutat nici întrebările puse localnicilor, ba chiar unii dintre respondenți nu şi-au putut aminti despre el, în general. Am evaluat suprafaţa parcului ca fiind de aproximativ 4-5 hectare.

Parcul nu se prea bucură de popularitate în oraș, arată părăginit și abandonat, acest lucru se face simţit peste tot pe aici – alei împădurite, copaci necurăţaţi, pavaj cioplit, practic lipsesc straturile de flori. Nu cunoaştem motivele acestei părăginiri. Cu toate acestea, în ultimul an, în parc a început construcția Sfintei mănăstiri de maici Vedenski-Pahomie, lîngă gardul parcului se înalţă clopotnița cu trei clopote, iar în centrul parcului au fost înălţaţi pereţii viitoarei biserici, construită din cărămidă roșie. Recent, pe bolta sa centrală a fost ridicată cupola. Din conversațiile cu orăşenii și conform informaţiilor din presă, am aflat, că constructorii intenționează să finalizeze lucrările de edificare a bisericii în septembrie 2013, cînd la Tiraspol va veni în vizită Patriarhul Kiril.

Firește, atunci cînd mănăstirea va fi finalizată și în ea se vor stabili maicile, întregul parc va deveni teritoriu al mănăstirii, probabil, atunci şi denumirea acestuia va fi schimbată.

Aleile scuarului „François Wollant”

Scuarul în numele lui François Wollant

Este unul dintre cele mai frumoase şi confortabile locuri ale orașului, situat în chiar centrul Tiraspolului, aleea sa principală deschide perspectiva cu vedere spre statuia ecvestră monumentală a marelui comandant rus Alexandru Suvorov. Anume la ordinul sau pe malul stîng al Nistrului în anul 1790, a fost pusă piatra de temelie a Cetăţii de la Tiraspol, edificarea căreia a avut loc în conformitate cu planul și sub conducerea inginerului-fortifiant François Sainte de Wollant (1752-1818). Acest nobil olandez a obţinut cetățenia rusă, făcîndu-şi serviciul în armatele lui G. Potemkin și A. Suvorov, a fost primul arhitect al Voznesenskului, Odesei, Novocerkasskului, Ovidiopolului, Tiraspolului și a altor orașe, a construit primul pod din fontă de la Sankt Petersburg. A participat la asediul și cucerirea localităţilor Căuşeni, Palanca, Ackerman și Bender, dar şi la asediul cetăţilor Chilia, Ismail și a altor cetăți de pe Dunăre, precum și la bătăliile de la Babadag, Brailov și Macin. Pentru tiraspoleni numele lui este semnificativ în primul rînd, pentru că, după 2 ani de la începerea construcției cetății, alături a fost începută construcția Tiraspolului, ca începînd cu anul 1795 acesta să devină oraș.

Scuarul se întinde paralel cu bulevardul principal al Tiraspolului și malul Nistrului pînă la pod. Lungimea scuarului e de aproximativ 250 de metri, adică un cartier orășenesc, lățimea e și mai mică ‒ nu mai mult de 100 de metri. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale, acesta este unul dintre cele mai frecventate și preferate locuri pentru plimbări și odihnă a orășenilor și oaspeţilor oraşului. La intrarea în scuar din partea prospectului sînt situate un şir de sculpturi, cele mai semnificative dintre ele, fiind busturile lui François Wollant și cel al Ecaterinei a II-a. Pe aleile scuarului sînt bănci pentru vizitatori, mai aproape de pod se află o cafenea confortabilă, în spatele scuarului începe Memorialul Gloriei Militare, iar mai jos de acesta se află un alt scuar minunat – Malul Nistrului.

Vedere spre Nistru de pe aleea de jos a scuarului de pe malul rîului

Scuarul „Malul Nistrului”

Este situat de-a lungul rîului Nistru, imediat după pod, fiind astfel o continuare naturală a scuarului François Wollant. Lungimea acestui scuar este de aproximativ 1 km şi se întinde pînă la plaja orăşenească. Însuşi scuarul, de fapt, constă din două alei paralele.

Pe aleea din partea de jos, cea mai apropiată de rîu, au fost plantaţi arţari, care sînt acum foarte frumoşi, avînd o coroană foarte bogată, ei tăinuiesc aleea, dosind-o, astfel încît aici, chiar şi în cea mai fierbinte zi e răcoare și umbră.

Aleea de sus se distinge prin numeroase straturi de flori frumoase şi bine îngrijite, bănci pentru vizitatori, care sînt destul de numeroşi, chiar și în timpul săptămînii. Am întîlnit în scuar o clasă întreagă în frunte cu profesorul lor, care ţinea aici ora de educație fizică. La sfîrșitul scuarului, mai aproape de plajă, este situat un complex de divertisment cu carusel şi cafenea. La mal în apă stă ancorată o motonavă veche, transformată în cafenea. Încununează scuarul un cerc-strat mare de flori, înconjurat cu copaci înalți și luxurianţi.

 

Parcurile şi scuarurile Tiraspolului - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
1627 locuitori

Javgur este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Javgur, Maximeni și Artimonovca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cimișlia și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1627 de oameni. Satul Javgur a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.