Ghevrec (uscăţele, mîncare găgăuzească)
Ingrediente:
- 5 ouă,
- 2/3 pahar zahăr,
- 2½ pahare făină,
- 80 g rachiu sau spirt,
- 1 lingură zahăr vanilat,
- ½ pahar zahăr tos,
- 5 pahare ulei.
Mod de preparare:
Ouăle se amestecă bine cu zahăr, zahărul vanilat şi spirt, treptat adăugîndu-se făina. Se frămîntă aluat nu prea dens, se lasă pentru 30 minute. Aluatul se întinde cît mai subţire şi se taie fîşii cu lungimea de 8-10 cm şi lăţimea de 4-5 cm. La mijlocul fiecărei fîşii se face cîte o tăietură de-a lungul şi în această tăietură se bagă un capăt al fîşiei. Ghevrecul se prăjeşte într-o cantitate mare de ulei călit, se usucă şi se presară cu zahăr tos.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Municipiu
- Prima atestare:
- 1421
- Populația:
- 122669 locuitori
Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de 122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004. Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.