20 octombrie 2010, 12:45 views 39167

Baclava moldovenească

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1½ pahar făină de grîu,
  • 1/2 ou,
  • 2½ pahare unt topit,
  • 1 pahar miere,
  • 1 lingură ulei,
  • 2/3 pahare apă,
  • sare.

Pentru umplutură:

  • 3 pahare miez de nucă pisat,
  • 2 pahare zahăr tos,
  • 1 ou,
  • 2 linguri scorţişoară,
  • un pic de vanilină.

Mod de preparare:

Se pregăteşte un aluat ca pentru plăcinte (vezi reţeta Aluat pentru plăcinte și învîrtite). Se împarte în bucăţele nu prea mari, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Se întinde foi subţiri, se stropindu-se cu unt, se pun cîte 2. Se pun într-o tavă unsă cu ulei, punîndu-se între straturi un amestec de nucă, zahăr, ou, scorţişoară şi vanilină, suprafaţa se unge cu ou. Cînd oul se usucă, pe suprafaţă se fac nişte tăieturi în formă de pătrăţele mici cu un cuţit foarte ascuţit, uns cu unt. Baclavaua se coace la foc foarte slab timp de 1,5 ore. Cînd suprafaţa începe să se rumenească, tăieturile se ung cu ou, iar cînd baclavaua este gata - cu miere, înainte de a fi servită, baclavaua se taie bucăţi.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1866 locuitori

Zberoaia este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Zberoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1866 de oameni. Satul Zberoaia a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.