20 octombrie 2010, 13:23 views 57961

Turtă dulce (reţetă veche basarabeană)

Ingrediente:

  • 1 pahar făină de grîu,
  • ¼ pahar apă,
  • sare.

Pentru sirop:

  • ½ pahar miez de nucă pisat,
  • ½ pahar mac,
  • 1 pahar zahăr,
  • 3 linguri miere,
  • 1 pahar apă.

Mod de preparare:

Din faină, apă şi sare se frămîntă un aluat dens, care lasă pentru 30 minute. Aluatul se întinde foaie subţire (ca pentru tăieţei), se pune într-o tavă şi se usucă în cuptor pînă este aproape gata. Cît e fierbinte se taie romburi mici sau se rupe cu mîinile bucăţele de 2x2 cm. Din zahăr, miere şi apă se fierbe siropul. Macul se opăreşte 10-15 minute, se strecoară prin sită şi se răceşte. Bucăţelele de aluat se stropesc bine cu sirop, se presară cu mac şi cu nuci, se lasă să se îmbibe siropul timp de 4-6 ore.

Această mîncare se recomandă ca desert în zile de post.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1523
Populația:
23650 locuitori

Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.