
Mărţişor
Prima ediţie a Festivalului Internațional de Muzică „Mărţişor” a avut loc la 1 martie anul 1967 la Chișinău şi are loc în fiecare an în Moldova în perioada 1-10 martie. Pe parcursul festivalului, pe teritoriul republicii au avut loc decenii la rînd concerte cu solişti, formații şi orchestre de muzică și ansambluri de dans: Orchestra Naţională de Muzică Populară „Lăutarii”, Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca”, Ansamblul de Dansuri Populare „Joc”, binecunoscuta solista Olga Ciolacu, Maria Iliuţ, formaţia „Trigon” şi altele. Conform tradiţiei, concertele au loc în capitală la Palatul Naţional, Teatrul de Opera şi Balet, Filarmonica Naţionala, Sala cu Orgă şi în raioane republicii: Bălţi, Orhei, Soroca, Tiraspol, Bender etc.
În cadrul festivalului sînt organizate concerte cu interpreți și formații de muzica academică, uşoară, populară şi jazz. Alături de muzicienii din Moldova, organizatorii festivalului invită şi artişti din străinătate: Bielorusia, Rusia, Lituania, Kazahstan, România, Georgia, Grecia, Israel, Spania, Turcia, Italia, Ucraina, Slovacia ş. a.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1479
- Populația:
- 935 locuitori
Cenuşa este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Situat pe malul drept al rîului Răut, satul Cenuşa se află la 16 km de oraşul Floreşti şi la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1479 cu denumirea Borodniceni.