18 ianuarie 2013, 11:21 views 18531

Monede comemorative

Monedele comemorative reprezintă o operă de artă monetară şi se confecţionază de cele mai dese ori din metal preţios – aur sau argint. Acestea se emit în tiraj restrîns şi sînt dedicate unor personalităţi, evenimente istorice, precum şi naturii, ştiinţei sau artelor.

Monedele comemorative sînt emise de Banca Naţională a Moldovei, au valoare numismatică şi pot fi folosite ca mijloc de plată. Banca Naţională a Moldovei pune în circulaţie monedele respective prin intermediul băncilor licenţiate.

Monedele comemorative au o estetică deosebită şi o execuţie aparte. Acestea sînt prezentate în capsule şi cutii speciale, sînt însoţite de certificate de autenticitate ce conţin caracteristicile monedei şi semnătura guvernatorului Băncii Naţionale.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Naţională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independentei Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează locaşurile sfinte din Moldova.

BNM mai emite monede în seriile „Personalităţi”, „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei”, „Monumentele Moldovei”. Acestea relevă figuri marcante ale culturii naţionale, locuri de importanţă istorică sau tradiţiile din spaţiul românesc. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roşie a Republicii Moldova” - un şir de piese dedicate florei şi faunei Moldovei.

 

Monede grupate in ordine cronologica

Monede grupate după serii

 

Sursa: bnm.md

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
5252 locuitori

Dezghingea este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Dezghingea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5252 de oameni. Satul Dezghingea a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.