16 octombrie 2014, 12:15 views 11520

Tradițiile lunii iunie

Luna iunie conform tradiției populare mai este denumită și “Cireșar” sau “luna cireșelor”, deoarece acum se coc aceste fructe.

Totodată denumirea lunii iunie, provine de la zeița “Iuno”, protectoarea femeilor căsătorite. Astfel, se spune că luna iunie este favorabilă pentru nunți fiindcă, în decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate în prima lună a verii, cînd ziua este cea mai lungă de peste an. Totuși, recoltele, oricît de promițătoare s-ar arăta, nu pot fi sigure. În luna iunie, orice furtună, vijelie sau ploaie torențială poate distruge lanul de grîu și porumb, livezile sau vița de vie.

În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, avînd multe sărbători și evenimente folclorice.

Dintre sărbătorile lunii iunie, amintim:

  • Sfîntul Ioan cel Nou de la Suceava, pe data de 15 iunie;
  • Pogorîrea Sfîntului Duh sau Rusaliile, pe data de 16 iunie;
  • Sfîntul Vartolomeu, pe data de 24 iunie;
  • Sfîntul Onufrie, pe data de 25 iunie

Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiții cu privire la vreme și la productivitatea anului agricol.

Cîteva dintre superstițiile lunii iunie:

  1. Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;
  2. Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;
  3. Dacă vîntul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grîul va avea roade bogate;
  4. Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
935 locuitori

Cenuşa este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Situat pe malul drept al rîului Răut, satul Cenuşa se află la 16 km de oraşul Floreşti şi la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1479 cu denumirea Borodniceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.