12 mai 2011, 12:06 views 7940
Înapoi views 7941 Vizualizări
Folclor   | Snoavă

Ciudată asemănare

Un tînăr plin de fumuri se întorcea de la şcolile cele mari, de unde unii, vorba ceea: boi merg şi vaci se întorc.

În drumul său spre căminul părintesc, se opreşte într-un sat şi trage la un birt sărăcuţ, ca de obicei în părţile noastre.

Bărbatul fiind dus la lucru, nana Fira avea să îngrijească de toate cîte se ţin de o casă ţărănească întreagă, vorba crişanului, şi pe deasupra să poarte de grijă şi de oaspeţi.

Studentul, colea, începe să ceară cîte în lună şi în soare; cugeţi că nu se află în birt la „Nana Fira din Tătăreşti”, ci te miri în care cetate, unde la o seamă de oameni în birt le stă steagul şi aleargă ca prisnelul - parcă strechea îi apucă - îndată ce se arată o faţă streină. La nana Fira, dimpotrivă, birtul pentru ea e numai a şeptea roată la car. Studentul a fost din cale-afară nemulţămit.

— Şi de unde atîta mojicie ? zice el mîhnit pînă dincolo; ştii dumneata că eu sunt un om ce m-am adăpat la izvorul ştiinţei, în două, înţelegi, în două din cele mai mari şcoli ale lumii, şi sunt dobă de carte? Un om ca mine nu poate fi mulţămit iac-aşa, numai cu a şeptea zamă de chisăliţă.

— A fi! răspunde nana Fira, iau învăţătură de la un blăstămat de viţel al nostru. Pînă mai amuş vro două-trei luni sugea la mamă-sa numai, şi puteai să răzbeşti cu el. De atunci am dat a-l apleca la două vaci. Acum să-l vezi, n-ai crede. S-a făcut, mă rog, un juncateu lehamite de mare, şi mîne-poimîne o să iese din el un bou de n-o să-l încapă uşa curţii.

Studentul a rămas ca trăsnit şi ba să-ţi mai poată îndruga o singură vorbă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
142 locuitori

Ştefăneşti este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.24 km. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.