Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Bunea Marin

Marin Bunea – violonist, dirijor, autor de aranjamente și compoziții populare de origine lăutărească.

S-a născut în anul 1969 în orăşelul Donduşeni din nordul Moldovei. Dînsul este descendent în a cincea generaţie a unui vechi neam lăutăresc cunoscut în Moldova. Marin a început să cînte la vioară la vîrsta de şase ani. În anul 1991 absolveşte Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, facultatea instrumente populare, clasa lui Valeriu Hîncu.

Începînd cu anul 1993 devine dirijor al Orchestrei de muzică populară „Doina Armatei”, care este parte componentă a Orchestrei Prezidenţiale a Ministerului Apărării Republicii Moldova.

Lucrează şi cooperează cu mulţi muzicieni, cîntăreţi, coregrafi cunoscuţi din Moldova şi alte ţări. Marin Bunea a introdus în repertoriul său, în afara cunoscutelor melodii lăutăreşti şi o serie de piese, auzite de el de la lăutari bătrîni încă în copilărie ‒ melodii ale bunului pămînt moldav. La fel de iscusit interpretează maestrul şi muzica diferitor popoare ale lumii.

Muzica populară este ceea ce îl defineşte şi îl reprezintă. Muzica, pe care a auzit-o încă din copilărie este acum mai mult ca niciodată parte din fiinţa lui. În prezent Marin Bunea este unul dintre puţii muzicieni din Moldova, care păstrează în repertoriul său stilul de interpretare şi tradiţiile muzicii lăutăreşti.

Maestrul are la activ numeroase turnee în Germania, Franţa, Italia, Danemarca, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Turcia, Polonia, Ungaria, România, Serbia, Croaţia, Canada, SUA, Coreea de Nord, fiind o adevărată călăuză în lumea tezaurului naţional al Republicii Moldova ‒ muzica lăutărească .

În anul 2009 lui Marin Bunea i-a fost acordat titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
230 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Cotovca alcătuia 230 de oameni în anul 2001. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.